'Roosendaalse commando moest helpen bij ontvoering Ridouan Taghi'

3 april 2023 om 22:15 • Aangepast 13 april 2023 om 02:02
nl
Een Roosendaalse commando die verdachte is in een grote strafzaak zou door justitie zijn gevraagd naar de mogelijkheid om Ridouan Taghi uit Dubai te ontvoeren. Dat vertelde zijn advocaat maandag aan de militaire rechtbank in Arnhem.
Profielfoto van Willem-Jan JoachemsProfielfoto van ANP
Geschreven door

Commando Sil A. (44) wordt verdacht van de smokkel van 260 kilo cocaïne vanuit de Dominicaanse Republiek en Denemarken. Die zou hij hebben georganiseerd vanuit Roosendaal, staat in de aanklacht.

Wapens verduisterd
Ook zou hij honderden mitrailleurs, pistolen en geweren, een helm en een richtkijker uit de Engelbrecht van Nassaukazerne in Roosendaal hebben overgedragen of verhandeld. Deze 'verduistering als ambtenaar' zou zijn gebeurd in 2020 in Roosendaal.

Hij deelde volgens het Openbaar Ministerie (OM) ook geheime informatie over de werkwijze van commando' s van het Korps Commandotroepen (KCT). Het ging om foto's van collega's, informatie over oefeningen, codenamen en gegevens over wapens.

Commando Sil A. ontkent de beschuldigingen. Hij is sergeant-majoor bij het korps en woont in Rotterdam.

Vrienden
A. kwam in het vizier van het OM omdat een vermeende handlanger van topcrimineel Ridouan Taghi veelvuldig contact met hem had. De handlanger en de commando zijn jeugdvrienden.

A. werd volgens zijn advocaat Ruperti in 2019 door de geheime diensten AIVD en MIVD gevraagd of het mogelijk was Taghi door commando's in het geheim uit Dubai te halen.

Geheime operaties
Zijn advocaat Michael Ruperti vroeg de militaire rechtbank in Arnhem om getuigen van de AIVD en MIVD te horen. Volgens de raadsman moet uit die verhoren blijken dat zijn cliënt vaak werd gevraagd om geheime operaties uit te voeren.

De contacten tussen de commando en de jeugdvriend zouden juist met die geheime operaties te maken hebben, denkt hij. Het OM ziet dat anders.

Verdediging neergelegd
Getuigen van de inlichtingendiensten kunnen hierover niet gehoord worden, stelde justitie. De rechtbank wees mede hierom dat verzoek af. "Dat betekent dat ik vastzit en dat ik mijn cliënt zo niet verder kan verdedigen", zei Ruperti.

De raadsman besloot daarom zijn cliënt niet langer bij te staan. De zaak ligt nu stil omdat A. zonder advocaat zit. De militaire kamer in Arnhem had twee dagen voor de strafzaak uitgetrokken. De rechtbank Gelderland kon niet zeggen wanneer de zaak weer verder gaat.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.