Gerard heeft 5 maanden na het WK nog steeds een kater van Qatar
Gerard Arink komt al sinds 2009 elk jaar in Nepal. Op zijn mountainbike fietste hij 1000 kilometer over de hellingen van de Himalaya. Zo kwam hij ook in contact met de bevolking: “Het is een heel andere cultuur. Dat fascineert me, dat mensen zo anders in het leven staan.”
Toen hij in 2018 terugvloog naar Amsterdam, zat hij in het vliegtuig met arbeidsmigranten die in Qatar gingen werken. “Via een uitzendbureau was hun een maandsalaris van zo’n 600 euro beloofd. Nepal is een heel arm land. Na een grote aardbeving en corona ligt het toerisme er plat. De mensen hebben letterlijk niks.”
"Het was één grote desillusie."
De arbeidsmigranten zouden een goed salaris krijgen, eten en onderdak. Maar toen Arink vorig jaar terug was in Nepal, hoorde hij het echte verhaal: “Het bleek één grote teleurstelling te zijn." Hij sprak onder meer met Beli Maya Thing, een moeder van begin 30 met drie kinderen.
Ze had in 2018 haar man verloren, maar haar dorp kon niet langer voor haar kinderen zorgen. Dus moest ze in Qatar geld gaan verdienen, als schoonmaakster: "In het stadion waar het Nederlands Elftal heeft gespeeld. Ze werkte twee keer zes uur per dag. Ze werd uitgebuit, kreeg geen tijd om te eten. Er was haar een salaris van 700 euro beloofd, maar ze kreeg maar 50 euro per maand.”
"Ze kwam berooid, met honger en schulden terug."
Toen ze in een coronalockdown terechtkwam, mocht ze niet meer werken en kreeg ze ook geen salaris: "Ze heeft een half jaar tegen haar wil opgesloten gezeten. Om in leven te blijven, moest ze geld lenen van landgenoten. Toen haar visum afgelopen was, is ze op het vliegtuig terug naar Nepal gezet. Ze kwam berooid, met honger en schulden terug.”
Arink helpt slachtoffers als Beli Maya Thing. Met het merk Cruyff heeft hij het shirt van de voetballegende nagemaakt. Daar haalde hij voor het begin van het WK 80.000 euro mee op. Daar kan hij tientallen migranten mee helpen: "We geven ze geld, zodat ze bedrijfjes kunnen beginnen. Als het kansrijk is, betalen wij een jaar of twee het salaris. Voor een taxibedrijfje of een supermarktje."
“Mag de Tietenman betaald worden door Qatar?”
Aan het WK houdt Arink een wrange nasmaak over: “De discussie over arbeidsmigranten is vooral heel erg vanuit onszelf gevoerd. Mogen supporters er wel naar toe? Mag de Tietenman betaald worden door Qatar? Mag je wel kijken of niet? Er is eigenlijk niemand geweest die iets voor de migranten heeft gedaan. Dat heeft me gestoord. Dat is een grote kater die ik aan die hele discussie heb overgehouden.”
Arink schreef er het boek ‘De kater van Qatar’ over en dat komt op 11 april uit.