Dimphy werkt al 49 jaar bij Fokker Elmo en voelt zich nu aan de kant gezet

6 april 2023 om 19:00 • Aangepast 15 april 2023 om 02:00
nl
Dimphy Hermans stopte in 1974 met de huishoudschool en ging als meisje van 14 zonder diploma bij Fokker in Hoogerheide werken. 49 jaar later werkt ze er nog steeds. Nu lijkt er toch echt een eind aan te komen, maar dat is niet haar keuze. Het moederbedrijf GKN Fokker verplaatst het werk van Fokker Elmo naar Papendrecht en dat maakt haar boos en verdrietig.
Profielfoto van Raoul Cartens
Geschreven door
Raoul Cartens

Ze woont met haar man Gerrit op fietsafstand van haar werk. In haar woonkamer staat een kleine vitrinekast met allerlei vliegtuigmodellen. "Voor al deze vliegtuigen hebben wij in Hoogerheide de bekabeling gemaakt. En dat moet echt van de allerhoogste kwaliteit zijn." Want ook voor kabelbomen in vliegtuigen gelden de allerzwaarste eisen, want een losse kabel of stekker kan rampzalige gevolgen hebben.

"Het doet mij echt zeer."

Dimphy moet nu net als haar collega's in Papendrecht gaan werken, 65 kilometer verderop. "Ik heb in die 49 jaar hier zeven reorganisaties meegemaakt. Dat het bedrijf ons nu zo behandelt, vind ik echt heel erg. Je bent tegenwoordig gewoon maar een nummer en ze zetten je zo aan de kant. Ze hebben gewoon niks voor ons over. Het doet mij echt zeer."

Donderdagochtend legden 350 medewerkers van Fokker Elmo voor twee dagen het werk neer. Dimphy liet zich inschrijven als staker en na de gebruikelijke vakbondstoespraken fietste ze weer naar huis. Eigenlijk gaat ze liever werken, maar het is nu even nodig om door te zetten met actievoeren.

"Het is een hele reis, maar ik wil mijn collega's nog niet missen."

Heel veel zin om in 65 kilometer verderop in Papendrecht te gaan werken heeft Dimphy niet. Ze wil wel met de bus op en neer reizen, maar dan moet er wel geld bij, net zoals bij haar collega's in Helmond. "Het is een hele reis, maar ik wil mijn collega's nog niet missen. We hebben een fijne ploeg. Bovendien ben ik in januari 50 jaar in dienst en dat gooi je niet zomaar weg. Dan maar naar Papendrecht."

De Fokker-collega's in Helmond kregen drie extra maandsalarissen om in Papendrecht te gaan werken. Het moederbedrijf ziet dat voor het personeel in Hoogerheide niet zitten. "Ik vind dat niet eerlijk", verzucht Dimphy. "Wij doen hier net zo goed ons werk als in Helmond. Wij willen gerechtigheid", zegt Dimphy strijdbaar.

"We hopen snel tot een oplossing te komen."

In februari en maart werd er ook al gestaakt bij Fokker Elmo. Bij het bedrijf werken vooral vrouwen die bijna allemaal in de directe omgeving van het bedrijf wonen. Er werken in totaal 850 mensen, onder wie 350 uitzendkrachten.

Moederbedrijf GKN Fokker betreurt de stakingen in Hoogerheide. "We hebben een goede regeling afgesproken met de bonden voor onze medewerkers in Hoogerheide en Helmond. We blijven openstaan voor gesprek met de bonden en we hopen snel tot een oplossing te komen", zo schrijft het bedrijf.

Volgens vakbondsbestuurder Jan Meeder van FNV was er vorig jaar inderdaad een regeling afgesproken. Maar GKN Fokker heeft volgens Meeder daarna met de ondernemingsraad in Helmond afgesproken dat de medewerkers die drie extra maandsalarissen krijgen als ze in Papendrecht komen werken.

De reden zou zijn dat het bedrijf verwacht dat het lastiger is om gekwalificeerd personeel te vinden voor het maken van landingsgestellen dan voor het maken van kabelbomen.

Een aandenken voor 49 jaar in dienst bij Fokker Elmo. (foto: Raoul Cartens)
Een aandenken voor 49 jaar in dienst bij Fokker Elmo. (foto: Raoul Cartens)
De stakers bij Fokker Elmo worden toegesproken door de vakbonden. (foto: Raoul Cartens)
De stakers bij Fokker Elmo worden toegesproken door de vakbonden. (foto: Raoul Cartens)

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!