Huisdier wel gechipt maar toch is het baasje onbekend: zo komt dat

7 april 2023 om 13:14 • Aangepast 18 april 2023 om 02:02
nl
Het hondje dat donderdag net op tijd uit een vuilniscontainer in Den Bosch kon worden gered, was gechipt. Toch is het onduidelijk wie het baasje is. Dat gebeurt vaker, volgens Ans van Kollenberg van de dierenambulance. Dat een huisdier een chip heeft, betekent niet dat het baasje direct te vinden is.
Profielfoto van Evie Hendriks
Geschreven door

De meeste huisdieren zijn tegenwoordig gechipt, vertelt Ans. Sinds 2013 is het voor een fokker verplicht om een dier te chippen. Toch betekent dat niet dat verloren huisdieren en hun baasjes direct herenigd kunnen worden. "Het komt vaak voor dat een chip leeg is", legt Ans uit. "En dat is in de meeste gevallen geen onwil van het baasje."

"Een lege chip is enorm frustrerend."

Via een database zijn gegevens van baasjes gekoppeld aan een chip. Als iemand een huisdier koopt dan meldt de fokker zijn gegevens af. Vervolgens moet het nieuwe baasje zich weer aanmelden.

Maar dat wordt nog wel eens vergeten. En dan ontbreken er gegevens. "Dat is voor ons enorm frustrerend. Als wij een dier vinden, willen we het herenigen met het baasje. En in gevallen van verwaarlozing willen we achterhalen wie het gedaan heeft."

Ook baasjes die zich wél aanmelden, zijn in sommige gevallen moeilijk te achterhalen. "Soms krijgen we bijvoorbeeld alleen een telefoonnummer na het uitlezen van de chip. Maar als dat verandert, is het baasje meteen moeilijk te vinden." Meldt daarom voldoende gegevens, is haar tip aan huisdierbaasjes.

"Vaak worden baasjes alsnog gevonden."

Het dierenasiel zet alles op alles om baasjes alsnog te vinden, óók voor de dieren waarvan gegevens ontbreken. "Dat lukt in veel gevallen gelukkig ook", vertelt Hans Buddendijk, hij is de voorzitter van Dierentehuis Den Bosch. Het dierenasiel houdt gevonden dieren twee weken in quarantaine. Daarna start de zoektocht naar het baasje, bijvoorbeeld door oproepen op sociale media te delen.

Maar niet in alle gevallen kunnen huisdieren zomaar terug naar hun baasjes. Als het om verwaarlozing gaat, is de dierenpolitie betrokken bij het onderzoek. "Een dier wordt dan niet zomaar teruggegeven", vertelt Hans. Als het baasje niet kan worden gevonden of het dier niet terug naar de eigenaar mag, dan wordt een andere oplossing gevonden. "Dan gaan we zoeken naar een passend nieuw baasje."

LEES OOK: Hond gedumpt in afvalcontainer, springt na dagen in handen van vuilnisman

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!