Stikstof bedreigt Brabantse bossen, maar van wie zijn die eigenlijk?
Omroep Brabant kreeg inzicht in de eigenaren van Brabantse bossen.
Uit de informatie komt deze top 5 van grootbezitters naar boven:
- Staatsbosbeheer (12.719 hectare)
- Brabants Landschap (7.043 hectare)
- Natuurmonumenten (5.919 hectare)
- Defensie (3.174 hectare)
- ASR Verzekeringen (1438 hectare)
Direct hierna volgen enkele gemeenten:
- Gemeente Bergeijk (1375 hectare)
- Gemeente Land van Cuijk (1329 hectare)
- Gemeente Maashorst (1202 hectare)
- Gemeente Someren (978 hectare)
- Gemeente Deurne (948 hectare)
- Gemeente Reusel-De Mierden (850 hectare)
- Gemeente Eersel (807 hectare)
Natuurbescherming
Waarom milieuorganisaties zoveel hectare bos in onze provincie beheren lijkt duidelijk: het beschermen van de natuur is een van hun belangrijkste taken.
Nummer vier op de lijst, Defensie, gebruikt de vele hectare bos die ze bezit op haar beurt weer als schiet- en oefenterrein. Daarna volgen de gemeenten, en iets lager op de lijst vinden we ook de nodige landgoederen van Brabantse families. 1039 hectare is in het bezit van particulieren.
Belegging voor later
Nummer vijf op de lijst van bosbezitters is ASR. Wat moet een verzekeraar met bijna 1500 hectare bos op Landgoed de Utrecht bij Hilvarenbeek? “Het landgoed kreeg zijn naam van Levensverzekerings-Maatschappij Utrecht, de voorloper van ASR”, vertelt een woordvoerder.
In 1898 stichtte de verzekeraar het landgoed als belegging. Vandaag de dag kunnen mensen er wandelen en gaat de opbrengst van het hout naar de verzekeraar.
Houtproductie
Na de verzekeraar volgen er zeven Brabantse gemeenten, samen goed voor 7489 hectare aan bomen. Die bomen staan er al lang. Zo lang dat niet altijd meer bekend is waarom de gemeente eigenaar is: “We weten het niet zeker, maar we denken dat het is ontstaan voor de houtoogst”, zo laat de gemeente Land van Cuijk weten. De gemeente Reusel-De Mierden antwoordt dat dit ‘van oudsher’ al zo is.
De gemeenten hechten vooral aan de natuurwaarde. “Maashorst wil graag de groenste gemeente zijn van Nederland. Door zelf eigenaar te zijn van een groot bosgebied, bepalen we zelf wat daarmee gebeurt.” Een visie die de andere gemeenten delen. De gemeenten die Omroep Brabant sprak hebben al hun bossen opengesteld voor publiek.