'Sluit gevangenen in EBI af van alles', politiek fel na arrestatie Weski
Taghi - hoofdverdachte in het omvangrijke liquidatieproces Marengo - zit opgesloten in de EBI in Vught. Advocaat Weski (68) zou volgens het Openbaar Ministerie (OM) informatie van haar cliënt Taghi vanuit de EBI met diens contacten in de buitenwereld hebben gedeeld. Ze wordt verdacht van deelname aan een criminele organisatie.
'Gevaarlijke criminelen afsluiten van buitenwereld'
Eerdmans wil dat de regels 'direct worden aangepast'. Wat hem betreft mogen gevangenen in de EBI niet meer bellen, schrijven, mailen en bezoek ontvangen. "Dit soort zeer zware en gevaarlijke criminelen moet je afsluiten van de buitenwereld."
Er moeten wat hem betreft ook strengere regels komen voor hun advocaten. Eerdmans vindt het 'zeer gevaarlijk als zij onbeperkt toegang houden zonder controle. Hun ontmoetingsrecht binnen de EBI moet aan banden worden gelegd'. Hij wil onder meer rechterlijke toetsing op alle communicatie tussen EBI-gedetineerden en hun advocaten.
Scherp op ondermijning
Ellian Ulysse (VVD) heeft al geruime tijd zorgen over communicatie vanuit de EBI en pleit al langer voor meer toezicht daarop. CDA-Kamerlid Anne Kuik vindt dat de communicatie in en rond de EBI voortdurend een aandachtspunt moet zijn. "Want misbruik van vrijheden door de een, kan leiden tot onvrijheid/onveiligheid voor een ander."
"De arrestatie van Weski is heftig", zegt PvdA-Kamerlid Songül Mutluer, mede namens GroenLinks. Ze vindt het belangrijk dat justitieminister Dilan Yesilgöz de Kamer vrijdag in een brief over de arrestatie van de advocaat informeerde. Daarin schreef de minister dat ze in het belang van het strafrechtelijke onderzoek geen verdere mededelingen kan doen.
Max Verstappen kijken met topcriminelen: het dagelijks leven in de EBI.