500 jaar oud boek te zien in Kruisherenklooster

23 april 2023 om 07:00 • Aangepast 8 mei 2023 om 15:11
nl
In het Kruisherenklooster van Sint Agatha is een boek te lezen uit ongeveer 1500. Het gaat om ren liederenboek van 22 kilo met 600 perkamenten bladzijden. Al die eeuwen was het boek alleen te zien voor de kruisheren die in het klooster woonden. Nu ligt het boek in een vitrine en kan iedereen een glimp van de middeleeuwen opvangen.
Profielfoto van Jos Verkuijlen
Geschreven door

Het graduale van kruisheer Johannes van Deventer - een boek vol met Gregoriaanse gezangen - is het meest uitzonderlijke. Het ziet er uit zoals je een middeleeuws boek voorstelt. Vol met sierlijke letters en kleurrijke afbeeldingen. Het boek is gemaakt rond 1500.

"Het ligt al meer dan 500 jaar op dezelfde plek."

Johan Oosterman is hoogleraar Oudere Nederlandse letterkunde glundert als hij over het boek praat. “Toen ik net in het bestuur zat, vroeg ik of ik het mocht zien. En dat mocht. Ik mocht het vasthouden en er doorheen bladeren. Dit soort boeken zijn heel zeldzaam. Dat je het dan van zo dichtbij mag bekijken. Ja, dat is echt bijzonder.”

Het boek is zwaar, het weegt 22 kilo. “Het is gemaakt door een van de kruisheren die hier in dit klooster hebben gewoond”, vertelt de hoogleraar. “Het is helemaal met de hand geschreven en versierd. Het is hier altijd gebruikt. Er is hieruit gezongen. Dat het al meer dan vijfhonderd jaar op dezelfde plek is gebleven, dat is echt uniek.”

"Oudste bibliotheek van Nederland."

Het klooster van Sint Agatha werd in 1371 gebouwd. Oosterman: “Er moet meteen een bibliotheek geweest zijn en zeker vanaf begin 1400. Daarmee is het de oudste bibliotheek van Nederland die altijd op dezelfde plek is gebleven.” Het is zo bijzonder dat de bibliotheek hiermee op de lijst van Beschermd Cultureel Erfgoed staat. Het is bovendien zo waardevol dat het nooit Nederland mag verlaten. De bibliotheek heeft nu zesduizend boeken van voor 1800.

Al die eeuwen waren de boeken alleen te zien voor de kruisheren die in het klooster leven. “De boeken zijn heel kwetsbaar”, zegt Oosterman. “Ze liggen tegenwoordig in een geklimatiseerde kluis.” Nu mag iedereen een glimp van de boeken opvangen. Er is een tentoonstelling in het klooster waar de meest bijzondere boeken van de bibliotheek te zien zijn. Waaronder dus het graduale van Johannes van Deventer. Bladeren zit er alleen niet in. Het enorme boek ligt veilig achter glas.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!