Nabestaanden van militairen willen dat omgekeerde vlaggen weer recht hangen
Sommige mensen laten hun ongenoegen over het kabinetsbeleid rond de stikstofaanpak al lange tijd zien door de Nederlandse vlag omgekeerd te laten wapperen. Sinds vorig jaar zijn ze bijna overal te vinden: langs snelwegen, weilanden en aan veel huizen. Na de flinke winst voor de BBB bij de Provinciale Statenverkiezingen hangen veel van die rood-wit-blauwe vlaggen weer op de traditionele manier. Maar niet overal.
Nabestaanden van Nederlandse militairen vinden dat pijnlijk om te zien. Dat schrijven ze in een open brief, die is ondertekend door familieleden van omgekomen soldaten. Ook de ouders van de overleden Michael Donkervoort uit Veghel en Tom Krist uit Berkel-Enschot staan achter dat schrijven. Deze militairen kwamen om tijdens een missie in Afghanistan.
"Hang de vlaggen goed en laat je respect zien."
Voor Marianne Krist, de moeder van Tom, is het goed ophangen van de vlag een teken van respect. "We hebben volgens mij nog nooit zoveel vlaggen in Nederland hangen als nu, laten we er dan iets positiefs van maken", zegt ze. "Hang de vlaggen goed en laat je respect zien."
In de brief staat een nadrukkelijke oproep: hang op 4 en 5 mei de rood-wit-blauwe vlag recht. "Het symbool voor vrede, vrijheid, een onafhankelijk en democratisch Nederland, en uit respect voor gesneuvelden en oorlogsslachtoffers. Vergeet niet dat de oorlog dichtbij is en dat onze militairen bereid zijn hun leven te riskeren voor ons als het nodig is. Ter bescherming van al wat ons en u lief is."
"Ons kind, onze ouder, partner, broer of zus kwam thuis in een kist onder diezelfde vlag."
"Ons kind, onze ouder, partner, broer of zus kwam thuis in een kist onder diezelfde vlag", staat in de brief. "Hun leven verloren in dienst van het Nederlandse volk. Voor uw vrede en democratie. Het is jaren geleden, maar voor ons voelt het als gisteren."
In juli vorig jaar riep Marco Kroon uit Den Bosch, drager van de Militaire Willems-Orde, ook al op om de omgekeerde vlaggen goed te hangen. Hij noemde het 'een directe belediging voor de duizenden militairen, burgers, agenten, brandweermannen en alle anderen die in dienst van de Staat der Nederlanden het allerhoogste offer hebben gebracht'.
LEES OOK:
Onderscheiding voor omgekomen F16-piloot
Ouders van omgekomen militair: 'Val Kabul erg voor Afghanen, niet voor ons'
Marco Kroon vindt omgekeerde vlag 'belediging voor militairen'