Philips-werknemers naar de rechter om groot banenverlies

24 april 2023 om 07:42 • Aangepast 5 mei 2023 om 02:03
nl
Nederlandse Philips-werknemers verzetten zich tegen een zware reorganisatie bij hun bedrijf. Daarbij verdwijnen duizenden banen en honderden miljoenen euro's voor onderzoek verdwijnen of krijgen een andere bestemming. Binnen de afdeling onderzoek en ontwikkeling zijn werknemers bang dat Philips zijn eigen wereldwijde innovatiekracht om zeep helpt. Dat schrijft Het Financieele Dagblad.
Profielfoto van ANP
Geschreven door
ANP

De ondernemingsraad van die afdeling is op 7 april naar de Ondernemingskamer gestapt om de sanering te blokkeren. Dat bevestigt Philips naar aanleiding van een interne memo, waar het FD vragen over stelde.

Het verzet is een nieuwe tegenvaller voor het techbedrijf, dat maandag zijn eerstekwartaalcijfers publiceert. Philips lag al onder vuur van toezichthouders en aandeelhouders, nu is er ook intern onrust. Het bedrijf is verwikkeld in honderden rechtszaken en schadeclaims van aandeelhouders en patiënten, sinds Philips in 2021 miljoenen medische beademingsapparaten moest terugroepen wegens productiefouten.

Philips-topman: goed recht personeel
Het is het goed recht van het Philips-personeel om de rechter in te schakelen vanwege de geplande reorganisatie bij het medisch technologiebedrijf. Dat heeft topman Roy Jakobs gezegd tegen het ANP.

Jakobs bestrijdt dat het personeel de hele reorganisatie wil tegenhouden. "Er wordt op een paar onderdelen advies gevraagd", aldus de topman die verwacht dat het een "kwestie van weken" is voor er een oplossing is.

"Er is één ondernemingsraad van een onderdeel die naar de rechter is gestapt", benadrukt Jakobs dat er geen sprake is van wijdverbreid verzet. "We praten met veel ondernemingsraden en zijn er met een aantal ook al helemaal uit."

Volgens de topman van Philips is enig verzet wel te verwachten. "Het is een ingrijpende verandering. We hadden een systeem dat lang heel goed werkte, maar dat deed het niet meer", geeft hij zijn reden voor de ingreep aan.

'Structuurveranderingen'
Inmiddels is meer dan de helft van het totaal aantal te schrappen banen al verdwenen, namelijk 5400 van de 10.000. "Vorig jaar hebben we 3000 banen geschrapt, dit jaar zijn het er 2400 van de geplande 4000", legt Jakobs uit. De resterende 3000 banen zullen pas in de komende jaren verdwijnen.

Die hebben volgens Jakobs met 'structuurveranderingen' te maken. Hij geeft als voorbeeld het verplaatsen van productie van bijvoorbeeld China naar India aan 'om onze leveringsketens te versterken'.

LEES OOK:

Philips zet weer honderden miljoenen opzij, nu voor schadeclaim in de VS

Philips schrapt 700 banen in Brabant, komende jaren 6000 wereldwijd

Weer banen weg bij Philips, wat is er nog over van Eindhovens trots?

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!