Eigenaar Adr. Heinen stopt ermee, maar boekwinkel blijft gewoon bestaan

26 april 2023 om 19:00 • Aangepast 10 mei 2023 om 02:04
nl
André Stikkers staat een van de laatste keren achter de toonbank bij Adr. Heinen. Zondag stopt de 67-jarige eigenaar en boekverkoper met zijn werk in de winkel waar zijn carrière ooit begon. “Ik stak zoveel tijd en liefde in de winkel, dat ik zelf geen tijd had om een boek te lezen”, zegt André. "Er ligt thuis al een hele stapel klaar."
Profielfoto van Megan Hanegraaf
Geschreven door

Als een klant hoort dat André met pensioen gaat, vraagt ze geschrokken of de 111 jaar oude boekhandel ook verdwijnt. “Nee, gelukkig niet. Heinen blijft bestaan”, zegt André van achter de toonbank.

Al jaren is Adr. Heinen een begrip in Den Bosch. Dat was al zo toen André op 25-jarige leeftijd solliciteerde. "In die tijd was de drempel om bij een boekwinkel met zoveel aanzien te mogen werken namelijk nog groter dan nu", zegt André.

Met enige verbazing werd André in 1980 aangenomen door Ad Heinen, familie van de oprichter. "Ik vond het een eer dat ik op die leeftijd al mocht werken bij Heinen. Ik wilde mijn liefde voor boeken overbrengen op anderen. Heinen gaf mij de mogelijkheid om dat te doen."

“Ons aanbod kiezen is een soort spel.”

André begon bij Heinen op de afdeling met schoolboeken. Maar al snel werd het meer dan dat. Het ene na het andere boek werd door André uitgekozen, besteld, uitgepakt en verkocht. Hoewel de Bosschenaar dat werk al 42 jaar jaar bij dezelfde boekwinkel doet, verveelt het hem nooit.

“Toen ik hier ooit begon, reisden mensen veel minder buiten Europa. We hadden tien boeken over verre landen. Inmiddels hebben we negen kasten vol.” Die verandering maakt het werk volgens hem zo leuk. "De maatschappij verandert en daar moet ik ons aanbod continu op aanpassen. Het is een soort spel.”

Maar na al die jaren helpt André nog steeds graag zijn klanten. "Ik wil dat klanten dat ene boek vinden dat ze zoeken. En als ze dat niet kunnen vinden, een ander boek zien dat ze willen hebben. Dan heb ik mijn werk als boekenverkoper goed gedaan. Ik vind het fantastisch."

"Bij Heinen doen we dat zo."

Omdat André als vestigingsmanager en later als eigenaar zó druk bezig was met de winkel, had hij geen tijd om zelf boeken te lezen. Nu hij met pensioen gaat, heeft hij daar eindelijk weer tijd voor. "Daar kijk ik ontzettend naar uit. Ik zal nog vaak naar Heinen gaan als klant. Tussen de boeken snuffelen op zoek naar een goed boek.”

Ondanks het vertrek van André zal de boekwinkel niet veranderen. Met een enorm assortiment, de krakende en versleten trapjes en het kleine deurtje voor kinderen. “Ik kan met een gerust hart met pensioen. Er werken nog twee collega's die ook nog met de familie Heinen hebben gewerkt. Zij kunnen tegen de nieuwe eigenaar zeggen: 'Bij Heinen doen we dat zo'."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!