Ook honden kunnen een alpaca doodbijten: 'Ze lijken erg op wolven'
De alpaca's waren bij de keel gegrepen en delen van deze lama-achtige dieren waren opgegeten. De eigenaar en een dierenarts hadden meteen na de vondst van de dode dieren een sterk vermoeden dat het bloederige tafereel het werk was van een wolf.
"Honden en wolven kunnen en doen precies hetzelfde."
Hugh Jansman, die zich al jaren bezighoudt met onderzoek naar wolven, weet dat het anders zit. "Maar ik snap de verwarring", geeft hij toe. "Het is logisch dat je aan een wolf denkt als deze tamelijk grote alpaca's zijn aangevallen."
De waarheid is volgens hem toch heel simpel: "Honden zijn een simpelere versie van wolven, maar ze kunnen en doen, afhankelijk van wat ze geleerd is en hoe ze gebouwd zijn, precies hetzelfde. Dus ook schapen, kippen en alpaca's doodbijten."
"Je hebt heel professionele honden en heel amateuristische wolven."
Hij kent genoeg voorbeelden uit de praktijk waarbij eerst naar de wolf werd gewezen, maar waar een hond later de dader bleek te zijn. "Een wolf bijt het dier vaak op een professionele manier dood. Hij bijt dus vaak meteen in de nek", legt hij uit. "Maar je hebt heel professionele honden en heel amateuristische wolven. Daarom is het lastig te zien."
Het enige echte bewijs is daarom het DNA, stelt Jansman. "We gebruiken heel veilige onderzoeksmethoden. We kunnen zelfs zien waar de wolf vandaan zou komen, dus dat DNA-onderzoek is heel betrouwbaar."
"Je kunt alleen met zekerheid zeggen dat het geen teckel is."
Waarom een hond zoiets doet? "Net als een wolf heeft een hond een heel sterk jachtinstinct." Dat hij vaak meerdere dieren pakt, komt volgens Jansman door het zogeheten kippenrensyndroom. "Dit is een soort killersmentaliteit. Het roofdier blijft net zo lang bijten tot het als het ware stil is in de ren." Als de schapen nergens heen kunnen en blijven rondrennen, blijft de hond of wolf jagen.
Wat voor hond het geweest is, is niet met zekerheid te zeggen. Kleine honden, als teckels, zijn niet in staat om zo'n beest dood te bijten. "Hij moet dus minstens of dertig of veertig kilo zijn geweest", zegt Jansman.
Ook van wie de hond moet zijn geweest is niet meer te achterhalen. "Maar het moet bijna wel dat hij van iemand is", verwacht Jansman. "Nederland heeft bijna geen zwerfhonden of honden die in het wild leven."