Oud-huisarts Olde Loohuis maakt zich grote zorgen om long covid-patiënten

28 april 2023 om 15:06 • Aangepast 10 mei 2023 om 02:03
nl
Het is voor oud-huisarts Alfons Olde Loohuis in Herpen soms alsof de geschiedenis zich herhaalt. Zijn langdurig zieke Q-koortspatiënten kregen niet de medische zorg en aandacht die ze nodig hadden. En nu ziet hij hetzelfde gebeuren met long covid-patiënten. Tienduizenden wanhopige mensen kunnen nergens terecht voor effectieve medische zorg. Zondag vertelt hij erover in de talkshow KRAAK van Omroep Brabant.
Profielfoto van Arjo Kraak
Geschreven door

In 2007 werd Alfons Olde Loohuis als huisarts in Herpen geconfronteerd met een onbekende infectieziekte die veel mensen ziek maakte. Ook de GGD wist niet wat het kon zijn. Olde Loohuis ontdekte dat het Q-koorts moest zijn.

Daarna maakte hij een lesprogramma voor huisartsen in opleiding met een verzonnen virusziekte. Het bleek bijna een een-op-eenvoorspelling van wat er in 2020 in Nederland gebeurde toen het coronavirus wild om zich heen greep.

En net als bij Q-koorts zijn er mensen die kampen met langdurige gevolgen van de ziekte, terwijl de oorzaak niet duidelijk is. Alleen is die groep bij corona veel groter. Bij C-support, een organisatie in Den Bosch die zich bezighoudt met praktische ondersteuning van long covid-patiënten, hebben zich tot nu toe ongeveer 24.000 mensen gemeld.

Diepgaand onderzoek naar de ziekte vindt in Nederland nauwelijks plaats. Elke patiënt zoekt zijn eigen weg in een doolhof van therapieën, waarvan er geen enkele wetenschappelijk bewezen is. Als medisch adviseur van C-support spreekt Olde Loohuis regelmatig mensen die zich aanmelden. Zoals die vrouw van 45 die de hele dag op bed ligt en die na een gesprek van drie minuten de rest van de dag uitgeput is.

Hij maakt zich zorgen over deze mensen. Q-koorts heeft hem geleerd dat genezing moeilijker is als je langer wacht met medische zorg. Hij pleit voor meer onderzoek in de academische ziekenhuizen. Ook wil hij een keten van expertisecentra, gekoppeld aan ziekenhuizen, waar patiënten terechtkunnen. Een van die centra zou in Brabant moeten komen. Volgens Olde Loohuis zal het kabinet daar nog voor de zomer een definitieve beslissing over nemen.

Verder in KRAAK:

  • Acteur Frank Lammers over de serie 'Het Ministerie van Brabantse Zaken', die binnenkort bij Omroep Brabant te zien is.
  • En de Tilburgse armoede-bestrijder Ralf Embrechts herdenkt 'broodpater' Gerrit Poels, die deze week op 93-jarige leeftijd overleed.

KRAAK wordt elke zondag live uitgezonden om 12.00 uur en daarna herhaald. Het programma is ook online terug te kijken.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!