Drukte bij aspergeboeren, ondanks de kou: 'Klanten kopen alles op'
Zo’n zevenhonderd klanten verwacht Willem van Gerven, aspergeboer uit Oirschot, zaterdag bij zijn boerderijwinkel. Een dag eerder waren het er vierhonderd. Ondanks de kou hebben de mensen dus trek in het witte goud. De energieprijzen zijn veel hoger dan vorig jaar. Toch vraagt hij evenveel voor de groente als in 2022, vertelt hij.
“We leveren er zelf een beetje op in. Maar we doen dat liever dan dat we mensen afschrikken. Ook mensen met AOW moeten asperges kunnen eten. We verkopen ze dus in alle prijsklassen tot 15 euro, afhankelijk van kwaliteit en dikte.”
De velden van Van Gerven zijn niet meer verwarmd. De asperges komen dus van het koude veld, wel met dubbele folie vanwege het koude voorjaar. “Ik verwacht dat het weer nog wel verbetert. In mei kunnen we waarschijnlijk veel meer oogsten. Maar ook nu hebben we genoeg om mensen uit de regio (Oirschot, Best, Eindhoven) te voorzien.”
"Asperges van de koude grond groeien nu heel langzaam"
Ook boer Erik Verhoeven uit Cromvoirt is blij met de verkoop en oogst. “We zijn ontzettend tevreden. Asperges zijn eigenlijk gevoelsgroenten. Mensen eten ze vooral als de zon schijnt. Maar gelukkig hebben wij echte diehards als klanten, die zelfs komen als het vriest. Er hoeft helemaal niets naar de veiling. Onze klanten kopen alles op”, zegt Verhoeven.
Verhoeven verwarmt zijn velden wel. “We hebben ook asperges van de koude grond. Maar die groeien nu heel langzaam. Vorige week heeft één van onze aspergestekers 22 kilo van een halve hectare gehaald. Twee kistjes, dat is ontzettend weinig. Dat komt puur door de kou. Vorige week is hier zelfs 2000 kilo groene asperges, die boven de grond groeien, kapot gevroren.”
Op de veiling betaal je nu 10 euro voor een kilo asperges. Daar komt dan de marge van de supermarkten nog bovenop. Bij de aspergeboer in Cromvoirt betaal je maximaal 12,50 euro. “Vorig jaar was dat eind april een tientje. Maar ondanks die hogere prijzen, is het ontzettend druk in de winkel. Vorige week zondag leek het qua drukte wel Pasen. Ik kon het bijna niet geloven, met dit weer."