Dit filterapparaat haalt CO2 uit de lucht en Elon Musk gelooft erin
Met succes, want sinds kort staat er bij Carbyon op de High Tech Campus in Eindhoven een proefopstelling waar de wereld in zijn woorden 'op zit te wachten'.
Het idee van De Neve is een filter waar CO2 aan blijft plakken terwijl de overige lucht er doorheen waait. Als het laagje waaraan de CO2 blijft plakken vervolgens wordt verwarmd, laat de CO2 weer los en kan het worden opgeslagen. Zo wordt het dus uit de lucht gevist.
"Gemiddeld stoten we per persoon ongeveer tienduizend kilo, tien ton, CO2 per jaar uit", vertelt De Neve. "Met onze proefopstelling kunnen we per jaar tweeduizend kilo CO2 uit de buitenlucht filteren", rekent hij voor. Met ruim twintig collega's is De Neve nu druk bezig om de techniek verder te verbeteren. Volgend jaar hopen ze een proefopstelling te hebben die honderd tot tweehonderd ton CO2 per jaar uit de lucht kan halen.
"Het is risicovol om alleen op gedragsverandering in te zetten."
Een oplossing die CO2 uit de lucht haalt, is hard nodig. Zeker zo belangrijk als ervoor zorgen dat er geen extra CO2 in de lucht belandt, zoals veel duurzame maatregelen beogen, beaamt De Neve. "Natuurlijk pleit ik voor gedragsverandering, maar ik denk dat het risicovol is om alleen daarop in te zetten om het klimaatprobleem op te lossen", legt hij uit. "Daarom moeten we in mijn ogen op zeker spelen en technologieën ontwikkelen om de CO2 die we de afgelopen honderd tot honderdvijftig jaar hebben uitgestoten, uit de lucht te halen."
Vorig jaar won Carbyon een miljoen dollar in de XPRIZE-competitie, uitgeschreven door Tesla-baas Elon Musk. Dat heeft zeker een steuntje in de rug opgeleverd. "Het heeft deuren voor ons geopend. Ook in de Verenigde Staten bijvoorbeeld. Mooi, want hoe meer mensen hiermee bezig zijn en hoe meer onderzoek er wordt gedaan naar het uit de lucht halen van CO2, hoe beter voor ons allemaal", zegt hij.
"Deadline voor 50 miljoen dollar van Musk komt voor ons waarschijnlijk te vroeg."
Aan de XPRIZE-competitie is ook nog een een 'megabonus' gekoppeld. Zo heeft Musk een bedrag van 50 miljoen dollar beloofd aan het bedrijf dat erin slaagt een machine te ontwikkelen die duizend ton CO2 op jaarbasis uit de lucht kan halen, in 2025. "Voor ons komt die deadline van 2025 zeer waarschijnlijk te vroeg", zegt De Neve. "En ik begrijp van collega's dat dat voor veel meer bedrijven geldt. We hopen dan ook op wat uitstel van die deadline."
Zijn 'Carbyon-oplossing' zou in 2030 al op grote schaal commercieel ingezet kunnen worden, verwacht de ondernemer. Maar dat we dan in Brabant overal dit soort filter-installaties zullen zien, denkt hij niet. In eerste instantie zullen de installaties volgens hem geplaatst worden op plekken waar zon- en windenergie goedkoop zijn. De filterunits worden namelijk aangedreven door groene stroom.
Wat afgelegen gebieden liggen volgens De Neve dus meer voor de hand dan Brabant. Denk aan IJsland bijvoorbeeld. In Nederland ziet hij in eerste instantie vooral mogelijkheden voor dit soort installaties op de Noordzee.