Uiterste poging om het vermoorde Meisje van Teteringen een naam te geven
De zoektocht naar de identiteit van het Meisje van Teteringen is onderdeel van een grotere campagne. In totaal wordt van 22 anonieme meisjes en vrouwen die vermoedelijk zijn vermoord, geprobeerd om hun naam te achterhalen. Het gaat om slachtoffers die gevonden zijn in Nederland, België of Duitsland.
Het Meisje van Teteringen was waarschijnlijk tussen de 15 en 25 jaar oud. Vóór haar dood is ze vermoedelijk ernstig verwaarloosd en mishandeld. Het lichaam van de vrouw was afgedekt met een groene deken en een groot stuk vloerkleed. Over haar hoofd lag een rode doek. Een buurtonderzoek wees destijds uit dat het verpakte lichaam mogelijk al op 23 december was gezien. Naar aanleiding van de vondst werden er meerdere mensen aangehouden. Desondanks is nog altijd onbekend wie de jonge vrouw is en onder welke omstandigheden zij om het leven kwam.
'Verschrikkelijk trieste zaken'
Deze zaak is een van negen gruwelijke Nederlandse moorden waarvoor de politie in de campagne aandacht vraagt. "Het zijn stuk voor stuk verschrikkelijk trieste zaken waarbij de lichamen zwaar verminkt zijn", zegt forensisch specialist Carina van Leeuwen van het Amsterdamse coldcaseteam erover.
In 2021 werd ruim dertig jaar na de gruwelijke vondst in Teteringen ook al een poging gedaan de zaak vlot te trekken. Burgemeester Paul Depla van Breda onthulde toen op de plek waar het meisje gevonden werd een interactief herdenkingsbord met een QR-code. Dit moest ervoor zorgen dat mensen die meer weten over de zaak hun kennis zouden delen.
Beloning 15.000 euro
Voor de gouden tip in de Teteringse zaak is al eerder een beloning van 15.000 euro uitgeloofd. Het gaat dan echt om de tip die leidt tot de dader of daders in deze gruwelijke zaak. Een woordvoerder van de politie benadrukt woensdag dat de zaak niet heropend is. Komen er door de nieuwe aandacht voor de zaak tips binnen dan zullen deze volgens hem door het coldcaseteam van de politie Zeeland-West-Brabant worden nagetrokken. Zijn hoop is hierbij vooral gevestigd op de internationale aandacht voor de zaak die er nu dankzij de campagne is.
Volgens de politie gaat het in alle 22 moordzaken vermoedelijk om slachtoffers die afkomstig zijn uit andere landen dan waar ze zijn gevonden: Nederland, België of Duitsland. Een belangrijke reden waarom het nog niet is gelukt de identiteit van de verschillende slachtoffers te achterhalen. De meeste zaken spelen zich af tussen 1990 en 2010, maar de meest recente is een Belgische zaak uit 2019.
Speciale video
Voor de lancering van de campagne hebben bekende vrouwen uit de deelnemende landen een gezamenlijke, meertalige video opgenomen waarin ze het publiek oproepen namen en informatie door te geven over de vermoorde vrouwen. Voor Nederland hebben zangeres S10 en actrice Carice van Houten aan de oproep meegewerkt.
De video behorend bij de campagne Identify Me van de politie en Interpol: