Jongeren redden buurthuis om hun Molukse cultuur te bewaren
De 25-jarige Patchouly Hinoke herinnert zich dat er in de winter twee mensen uit de Molukse gemeenschap overleden: "Juist toen we dicht waren. We moesten daarom een tent op het plein zetten om mensen te ontvangen om te condoleren en voor een kopje koffie. Het was hartstikke koud en we waaiden bijna weg. We misten het buurthuis enorm, terwijl we er gewoon voor stonden."
En dus kwam er actie vanuit de Molukse gemeenschap. Samen met een aantal leeftijdsgenoten trommelde Patchouly de jongeren uit de wijk op. Die waren het er snel over eens dat buurthuis Toma niet mocht verdwijnen. "We vonden dat we iets voor onze wijk moesten doen, zoals onze opa's en ooms dat eerder deden. Nu zijn we zelf oud en wijs genoeg."
"Het buurthuis is belangrijk voor onze eenheid en die van onze wijk."
Het is al meer dan zeventig jaar geleden dat de eerste generatie Molukkers in ons land aankwam, Dat zou tijdelijk zijn, maar hun thuisland werd na de Nederlandse bezetting en de Tweede Wereldoorlog ingelijfd door het Indonesië van president Soekarno. Ze konden niet meer terug.
De onderlinge band is ook bij de nazaten nog altijd sterk. De rol van het buurthuis is hierin erg belangrijk. "Wij zijn een gemeenschap die altijd de verbinding met elkaar zoekt vanwege onze geschiedenis met Nederland", vertelt Patchouly.
"Onze wijk staat bekend om de drie-eenheid: het plein, het buurthuis en de kerk. Om dat centrale punt is heel onze wijk gebouwd. Met al onze eigen normen, waarden en gebruiken. Als een van die drie afvalt, is het een kwestie van tijd voordat onze cultuur verwatert of verdwijnt. Het is belangrijk voor onze eenheid en die van onze wijk."
"Mijn oma kwam nauwelijks meer op straat."
Met dit uitgangspunt zochten de jongeren contact met de gemeente, woningcorporatie WonenBreburg en welzijnsorganisatie Surplus. Ze vonden er een gewillig oor. Uiteindelijke werd afgesproken dat ze buurthuis Toma mochten heropenen en zelf gaan beheren. Op 1 maart ging de deur weer van het slot.
"Ik denk dat ons verhaal hen geraakt heeft", zegt Patchouly. "Dat er een frisse wind gaat waaien. Dat ons verhaal doorverteld moet worden. Dat het gebouw voor ons cultureel erfgoed is. De heropening is geslaagd. Dat is belangrijk voor ons en voor degenen die na ons komen. Maar zeker ook voor onze ouderen. Mijn oma kwam nauwelijks meer op straat, maar komt nu gelukkig weer buiten de deur."
Zaterdag is de feestelijke heropening van buurthuis Toma met dans, muziek en een bezoek van burgemeester Depla. Ook daarna zijn er volop activiteiten. "Elke vrijdag komt er weer een inloopavond. We beginnen met bejaardengym en over twee weken is er een optreden van een Molukse saxofonist."