Omstreden hondenfokker krijgt zevende dwangsom maar geeft geen krimp

11 mei 2023 om 20:17 • Aangepast 23 mei 2023 om 02:01
nl
De omstreden hondenfokker Jan Paridaans in Eersel heeft opnieuw een dwangsom van 2500 euro gekregen. Dit is voor de zevende keer op rij. Controleurs van de gemeente vonden bij de fokkerij Kwispel Enzo 173 honden, liet de gemeente donderdag weten. Dat zijn er twee meer dan vorige week.
Profielfoto van Bart Elzendoorn
Geschreven door

De fokker moet daar weg door een uitspraak van de Raad van State. De fokkerij zit daar illegaal, in strijd met het bestemmingsplan. De fokker beweert dat hij niet kan verhuizen, omdat hij door alle negatieve publiciteit geen honden meer kan verkopen.

De gemeente kondigde na de uitspraak van de Raad van State aan tien weken lang elke week te controleren. Er volgen dus nog drie controles. De fokker kan een maximale dwangsom van 25.000 euro krijgen als hij na tien weken nog niet weg is.

Geen krimp
Tot nu toe geeft de fokker geen krimp. Eerder legde advocaat Rogier Izeboud uit Breda, gespecialiseerd in omgevings- en bestuursrecht, uit dat het net rond de fokker zich wel sluit. “Als straks het maximum van 25.000 euro is bereikt, kan de gemeente het geld gaan innen. Een deurwaarder kan zelfs beslag leggen om het geld te krijgen.”

Als Paridaans toch doorgaat met zijn hondenfokkerij, kan de gemeente opnieuw een dwangsom opleggen. “En die zal dan een stuk hoger zijn”, verwacht Izeboud. “En ik denk ook dat ze makkelijk hoger kunnen. Ik zie vaak veel hogere bedragen.”

Op slot doen
Als laatste middel kan de gemeente Eersel een bestuursdwang toepassen, weet Izeboud. “De gemeente kan dan het bedrijf letterlijk op slot doen en allerlei spullen en dieren afvoeren.”

Eerder haalde de toezichthouder NVWA er 435 honden weg omdat de fokker niet goed voor de dieren zorgde. Veel dieren hadden gezondheidsproblemen en zaten in te kleine hokken.

'Intimidatie en agressie'
Op 12 april zou bij de fokker een inspecteur van de NVWA aangevallen zijn door een bezoeker. Volgens de NVWA hangt er tijdens inspecties 'een sfeer van intimidatie en soms ook agressie'. Bedrijfsleider Stephanie Dul van de Eerselse fokkerij ontkent dat. Volgens haar werkt de fokkerij aan iedere controle mee.

Onderzoek
Het functioneel parket laat weten dat er een strafrechtelijk onderzoek loopt naar de fokker. Dit naar aanleiding van een aangifte van dierenwelzijnsorganisatie House of Animals.

LEES OOK:

Net sluit zich om omstreden hondenfokker: 'Hij kan nog maar heel weinig'

Ondanks verbod nog 171 honden bij omstreden fokker, weer dwangsom

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!