Pakkans bij drugsdumpingen is klein: 'Soms moet je geluk hebben'

22 mei 2023 om 13:20 • Aangepast 2 juni 2023 om 02:02
nl
Maar liefst 381 blauwe jerrycans gevuld met drugsafval zijn maandagochtend gevonden in een natuurgebied bij Achtmaal. Het is een van de grootste dumpingen in onze provincie, zo niet de grootste. "De dumpingen gebeuren vaak 's nachts in het buitengebied", zegt politiewoordvoerder Willem van Hooijdonk. "Daardoor is de pakkans van daders klein."
Profielfoto van Corné Verschuren
Geschreven door
Corné Verschuren

De in Achtmaal ontdekte vaten liggen op drie plekken in de Oude Buisse Heide: twee dumpingen in een droge sloot en een derde in een sloot met water. Enkele jerrycans zijn inmiddels opengebarsten.

Volgens Van Hooijdonk is het dit jaar al de 31ste dumping in het werkgebied van het korps Zeeland-West-Brabant. "Dat zijn er tien meer in dan in heel 2022. En we zij nog niet eens halverwege het jaar. Na het hoogtepunt in 2018 met 56 dumpingen is er een dalende trend ingezet. Nu zien we langzaam weer een stijging van dumpingen ontstaan."

"We zijn afhankelijk van mensen die iets hebben gezien en dat bij ons melden."

Volgens de politiewoordvoerder is de kans dat er mensen worden aangehouden niet erg groot. "We zijn afhankelijk van mensen die iets hebben gezien en dat bij ons melden. In Achtmaal zijn we rond half vier getipt door een krantenbezorger die de vaten zag liggen. Maar dan is het eigenlijk al te laat. Soms moeten we wat geluk hebben om de daders te betrappen, bijvoorbeeld bij controles. Drie weken geleden hebben we in Goes nog wel twee mannen kunnen aanhouden in verband met een dumping", zegt Van Hooijdonk.

Voor dat geluk is de politie dus deels afhankelijk van meldingen. "Als mensen een geparkeerde bestelbus zien op een landweg moet er al een lichtje gaan branden. Mensen maken vaak gebruik van gehuurde busjes."

De milieuschade kan bij grote dumpingen groot. "In Achtmaal lijkt het mee te vallen", zegt Van Hooijdonk. "Het grootste deel van de vaten is leeg. Een paar vaten hebben gelekt. Het ruimen van de vaten is inmiddels begonnen."

"Een spoor loopt bijna altijd dood."

Het opsporen van drugsafvaldumpers is over het algemeen moeilijk. Na de dumping slaan de criminelen op de vlucht en worden de sporen gewist. Zo worden busjes soms in brand gestoken om de sporen te wissen.

In de praktijk zijn deze vervoersmiddelen ook al voorzien van gestolen kentekenplaten. "Een spoor loopt bijna altijd dood", schreef misdaadverslaggever Willem-Jan Joachems van Omroep Brabant eerder over de geringe pakkans.

Soms worden bestelbusjes met vaten en al geparkeerd in een woonwijk of in natuurgebieden. Met alle ontploffingsgevaren van dien. Al wordt de inhoud van de vaten steeds vaker in natuurgebieden gevonden. Zoals in 2021, toen een gigantische drugsput in natuurgebied de Brabantse Wal bij Bergen op Zoom werd ontdekt. De milieuschade was groot, net als de kosten voor het opruimen van de chemische rotzooi. En de daders? Ook hier waren zij in geen velden of wegen meer te bekennen.

LEES OOK:

Enorme drugsdumping: honderden blauwe vaten gevonden in buitengebied

Waarom de daders van drugsdumpingen bijna nooit worden gepakt

Drugsput Brabantse Wal duurste afvaldumping ooit en kan in miljoenen lopen

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!