Dit moet je doen als je per ongeluk met je auto het spoor op rijdt
Alvast een kleine geruststelling. De kans dat je vast komt te staan op het spoor is klein. "Eigenlijk kan een auto niet zomaar afslaan", stelde automonteur Marc Bressers ons eerder al gerust. "En de kans dat het precies op het spoor gebeurt, is nihil."
Volgens Bressers ontstaan de ongelukken vaak door een menselijke fout. "Ze kennen hun auto niet goed genoeg of raken in paniek als de auto afslaat. En als we in paniek raken, krijgen we vaak een error en gaan we het verkeerde doen."
In Oisterwijk ging het vorige week nog mis toen een vrouw van de Joannes Lenartzstraat naar de Haarenseweg reed. In plaats van de spoorovergang over te steken en daarna af te slaan, draaide ze op de overgang naar rechts waardoor ze op het spoor terechtkwam.
LEES OOK: Vrouw neemt verkeerde afslag en komt met auto op spoor terecht
Bij moderne auto's kan het bijvoorbeeld gebeuren dat de auto na het afslaan op de elektrische handrem springt. "Net als bij een ouderwetse handrem druk je dan gewoon weer het knopje omlaag en dan gaat hij los. Maar soms vergeten mensen dat die handrem erop kan staan."
Wat ook voor verwarring kan zorgen, is het start-stopsysteem dat in moderne auto’s zit. De motor in die auto’s schakelt uit als je stilstaat en start weer als je de koppeling loslaat. "Maar soms drukken mensen dan die knop opnieuw in als ze weg willen rijden en zetten ze de auto juist uit", legt de automonteur uit.
"De accu of benzinetank kunnen niet zomaar leeg zijn."
Met een lege accu of benzinetank op een spoorwegovergang belanden, is volgens Bressers onwaarschijnlijk. "Als je aan het rijden bent, wordt de accu continu bijgeladen. Die kan dan niet zomaar leeg zijn. En als je benzinelampje begint te branden, zit er vaak nog een paar liter in. De kans dat je tank precies op de spoorlijn helemaal leeg is, is één op de miljoen."
Na het ongeluk in Oisterwijk van dinsdagavond lagen brokstukken op en rond het spoor:
Als je je auto op een spoorwegovergang onverhoopt toch niet meer aan de praat krijgt, kan je het beste meteen 112 bellen. “Ongeacht of de spoorbellen al rinkelen of niet”, zegt Aldert Baars van ProRail. “Het is goed voor de meldkamer om te weten dat er iets aan de hand is op het spoor. Zo kan de machinist gewaarschuwd worden en treinen kunnen dan met een gewijzigde snelheid rijden.”
Als de spoorbellen nog niet rinkelen, is er nog wel genoeg tijd om je auto zelf weg te krijgen. "Zet hem in zijn vrij, haal de handrem los en je duwt hem zo van het spoor”, zegt automonteur Bressers. “Dat is in een paar seconden gepiept.”
DIT VIND JE OOK INTERESSANT:
Geen treinen tussen Eindhoven en Helmond door auto op het spoor
Auto valt stil op spoorwegovergang en wordt geschept door een trein
Een eerdere versie van dit artikel verscheen in mei 2023.