Horrorwesp vliegt weer rond: ‘Wordt een ramp als we niks doen'

2 juni 2023 om 21:23 • Aangepast 14 juni 2023 om 02:01
nl
Imker Kees Dogge uit Welberg is zich kapot geschrokken. In een van de vallen die hij op zijn erf heeft geplaatst zat een Aziatische hoornaar. De grote en relatief gevaarlijke wesp duikt steeds vaker op in ons land. Kees vreest dat dit pas het begin is. “We moeten hem met z’n allen bestrijden. Alleen dan kunnen we een ramp voorkomen”, waarschuwt hij.
Profielfoto van Rochelle Moes
Geschreven door

De afgelopen tijd plaatste hij lokvallen, op advies van een imker uit België. Daar zijn ze inmiddels al aan de horrorwesp gewend, maar in ons land is het insect nog relatief nieuw. Dit jaar zijn er bij Waarneming.nl pas zes meldingen binnengekomen.

Ze hebben het gemunt op bijen. “Ze vliegen naar de kast toe en pikken alles wat binnenkomt uit de lucht. En de bijen in de kast durven er niet meer uit. Als je vier van die hoornaars voor je kast hebt, is het hele volk ten dode opgeschreven.”

"Op deze manier kan de voedselvoorziening ernstig in de problemen raken."

Niet alleen bijen, ook andere bestuivende insecten vallen ten prooi aan de Aziatische hoornaar. Daarnaast is de zwart-gele wesp dol op fruit. “Het gaat al slechter met de biodiversiteit. Op deze manier kan de voedselvoorziening ernstig in de problemen raken", zegt Kees.

Kees’ vrouw dacht de hoornaar te zien vliegen. Toen de imker even later ging kijken, bleek de exotische wesp inderdaad in een val gevlogen. Kees heeft het dier in de diepvries gezet en de hoornaar is nu dood. “Ik hoop dat het een koningin was. Die is iets groter dan normaal. Dan kan ze in ieder geval geen nest meer bouwen.”

De nesten van de Aziatische hoornaars zitten nu nog dicht bij de grond, maar in juli en augustus maken ze hun nest hoog in de boom. “Zo’n nest kan zo groot worden als een skippybal. En er kunnen dan wel 700 koninginnen geboren worden", zegt Kees. "Dat is bijna niet te bestrijden.”

“Het gevaar wordt onderschat. De provincies zijn nog niet wakker geschud."

De Aziatische hoornaar staat op de lijst van invasieve exoten en de Europese Unie wil de verspreiding ervan daarom de kop indrukken. Maar volgens Kees gebeurt er in ons land nog vrij weinig. “Het gevaar wordt onderschat. De provincies zijn nog niet wakker geschud."

De Welbergse imker hoopt dat de lokale politiek haar verantwoordelijkheid neemt. "Er moet geld beschikbaar komen, zodat we vallen kunnen verspreiden onder de inwoners. Zij kunnen meehelpen om de hoornaar te lokaliseren en te bestrijden."

Een steek van een Aziatische hoornaar is voor mensen overigens niet gevaarlijker dan andere wespensteken. Een steek kan wel pijnlijker zijn. De kans dat je door een hoornaar wordt gestoken, is overigens kleiner dan dat je door een gewone wesp wordt gestoken. Hoornaars komen namelijk niet af op zoetigheid en eten.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!