Muur om joodse begraafplaats mag afbrokkelen zodat iedereen de graven ziet
Max Loewenstein, voorzitter van de Joodse Gemeente Brabant: “Het motto was altijd dat we niet moesten opvallen. De muur staat er al heel lang. Vanaf 1900, misschien zelfs al langer. Je ziet nu een nieuwe generatie in de Joodse gemeenschap, die onderdeel wil zijn van de Eindhovense maatschappij. We denken ook dat we daarbij kunnen helpen.”
Vanaf het station Strijp-S kijk je uit op de begraafplaats aan de Groenewoudseweg, maar als je er voorbij wandelt, zie je alleen een hoge muur. De eerste stap is om die muur aan te pakken.
“Monumentale eikenbomen hebben scheuren veroorzaakt. Samen met de gemeente Eindhoven willen we nu het stuk waar die bomen staan bij de begraafplaats trekken. Daar komt een hek met verticale spijlen omheen. De muur laten we dan afbrokkelen.”
"We willen de zielenrust van de overledenen niet verstoren. "
Een bulldozer gaat stukken uit de muur halen zodat je erdoorheen en erover kunt kijken. "Mensen vragen vaak of ze de begraafplaats kunnen bezoeken. We hebben de menskracht niet om de begraafplaats open te stellen voor publiek. Op deze manier kunnen die mensen toch de begraafplaats zien.”
Aan het hek komen informatieborden over de begraafplaats en over de rituelen bij het begraven. De graven moeten er naar Joods gebruik eeuwig blijven liggen. “We willen de zielenrust van de overledenen niet verstoren. Zolang ze begraven zijn en ze een steen hebben, worden ze ook herinnerd. Ze blijven bestaan.”
"Als mensen kwaad willen, kunnen ze dat toch al doen."
Vrijwilligers komen ieder jaar twee dagen helpen om de begraafplaats bij te houden. Ook afgelopen donderdag en vrijdag hielpen ze. “We hebben een onderhoudsplicht. De begraafplaats ligt er al heel lang. Er liggen graven vanaf 1750. Die hebben heel veel onderhoud nodig. De begraafplaats laat zien dat de Joodse gemeenschap altijd deel heeft uitgemaakt van de gemeenschap in Eindhoven.”
Loewenstein verwacht niet dat de nieuwe openheid mensen aantrekt met verkeerde bedoelingen. "Deze begraafplaats is al vrij makkelijk te vinden. Als mensen kwaad willen, kunnen ze dat toch al doen."
De joodse gemeenschap wil ook lessen gaan verzorgen op Eindhovense basis- en middelbare scholen. De kinderen leren dan over de feestdagen en gebruiken binnen het jodendom.
"Het vestigingsklimaat wordt voor Joodse mensen interessanter.”
De Joodse gemeenschap in hightech Eindhoven is aan het groeien. Een nieuwe generatie komt naar de stad. “Er zit veel hightech in Israël. Veel jonge Israëliërs maken de overstap. Eindhoven is in trek en zeker populair in Israel."
De regio Eindhoven is volgens Loewenstein niet voor niets zo populair bij deze expats. “Er is hier een goede Joodse infrastructuur. Je kunt koosjer eten, er is een synagoge, er zijn diensten, de feestdagen worden gevierd. Dat trekt toch die mensen aan. Het vestigingsklimaat wordt daardoor voor Joodse mensen interessanter.”