Accu verdwenen uit AED, waardoor vrouw niet gereanimeerd kan worden
Jan Albers is er nog altijd ondersteboven van. “Hoe haalt iemand het in zijn hoofd de accu van een AED weg te halen?”, vraagt hij zich hardop af. “Dat doe je toch niet?”
De frustratie zit hoog bij de man, die al jarenlang AED’s beheert in Schaijk en Reek. Dit zijn draagbare apparaten en hangen op openbare plekken. Hiermee kan het hartritme worden hersteld. Dat gebeurt door het geven van een elektrische schok.
Enkele keren per jaar komt het volgens Albers voor dat AED's in ‘zijn’ gebied worden gebruikt. Zo ook donderdagavond, na een reanimatiemelding in Schaijk.
“De accu was weg. Dat kan alleen maar door diefstal zijn gebeurd."
Via het platform HartslagNu kregen aangesloten burgerhulpverleners in de buurt een melding dat hulp nodig was. “Een man haalde de AED van een gevel in de Molengraaf af en nam die mee naar de vrouw voor wie de melding was bedoeld”, zegt Albers. Hij was er zelf niet bij, maar werd als beheerder later op de avond gebeld door die burgerhulpverlener. "Die zei dat de AED het helemaal niet deed.”
Albers haalde de AED vrijdag op en probeerde er zelf achter te komen wat er aan de hand was. Hij zag gelijk het euvel. “De accu was weg. Dat kan alleen maar door diefstal zijn gebeurd. Die accu kan er niet zomaar uit vallen”, is Albers stellig.
"De mensen die achter de diefstal zitten, spelen letterlijk met levens.”
Accu’s als deze zijn volgens hem al gauw 250 euro waard. “Maar waarom zou je zo’n ding jatten? De mensen die hierachter zitten, spelen letterlijk met levens.” Overigens laat Albers weten dat ook een werkende AED donderdag het verschil niet had gemaakt in Schaijk.
Volgens HartslagNu is het in het algemeen zo dat de eerste zes minuten na een hartstilstand cruciaal zijn. Wie binnen deze minuten wordt gereanimeerd en bij wie dan eventueel een AED wordt gebruikt, is de overlevingskans en leven met minimale schade het grootst, staat op de site van het platform.
“Je moet er toch niet aan denken dat dit ook bij die andere apparaten het geval is?”
Albers heeft vrijdagmiddag online aangifte gedaan bij de politie. Deze dagen gaat hij de AED’s die hij in de regio beheert stuk voor stuk controleren. Albers: “Je moet er toch niet aan denken dat dit ook bij die andere apparaten het geval is?”
De politie kan nog niet reageren op wat er in Schaijk gebeurd is.