De jongens op voetbal, de meiden op korfbal: 'Zo ging dat in Brabant'

16 juni 2023 om 12:00 • Aangepast 24 juni 2023 om 02:01
nl
Korfbal is voor veruit de meeste mensen een gemengde sport. Iets meer dan tien procent speelt dameskorfbal, vooral in Brabant en Limburg. Dat heeft te maken met de katholieke kerk die vroeger niet wilde dat er gemengd gesport werd. Dameskorfbalclub Rosolo in Reusel hoopt zondag voor het tweede jaar op rij landskampioen te worden.
Profielfoto van Leon Voskamp
Geschreven door

Eline Teurlings is aanvoerder van Rosolo: "Dameskorfbal is populair in de dorpen, in steden heb je vooral gemengd korfbal. Vroeger gingen de jongens voetballen en de meiden korfballen. Tegenwoordig is er veel meer te kiezen, maar gelukkig kiezen er nog steeds veel meiden voor het dameskorfballen. Al is het minder dan vroeger", vertelt Eline.

De nationale top in het dameskorfbal is niet te vergelijken met het gemengd korfbal. "Wij trainen twee keer per week, veel minder dan de gemengde topteams. Maar ik wil de dames uit het gemengd korfbal weleens tegenover ons team zetten. Qua niveau is er wel degelijk een verschil, maar ze zullen ons zeker niet van de mat spelen."

"We zijn een grote vriendinnengroep."

Dat Reusel goede dameskorfballers heeft, heeft volgens Eline haar redenen. "Bij ons komen alle spelers uit de eigen opleiding. Als ieder jaar de grootste talenten doorbreken, bouw je aan iets moois. We hebben veel jeugdteams, waardoor je moet strijden voor een plek in de selectieteams. Speelsters uit het eerste team trainen de jeugd. Zo staan er nu een paar speelsters in het eerste die ik nog heb getraind. Niet dat we dat merken in het veld, want we zijn een grote vriendinnengroep.”

Eline is 'pas' 24, maar ze neemt na dit seizoen afscheid. "Toen ik 17 was, debuteerde ik in het eerste team. Toen was er een ploeg waar veel speelsters vertrokken en jonkies het overnamen. We konden ons net handhaven, maar de jaren daarna zijn we steeds sterker geworden."

"We zullen strijden tot de laatste minuut."

Ze stopt omdat ze vindt dat ze niet meer honderd procent voor de sport kan gaan. "Ik reis voor mijn werk veel naar het buitenland en er gaat veel tijd zitten in ons nieuwe huis in Bladel. Hoewel stoppen... Ze hebben me al overgehaald om lager te gaan korfballen."

Wat is er mooier dan stoppen met een landstitel op het veld? Zondag is de finale in Schaijk tegen het Limburgse SPES/VIOS. "De finale van het zaalseizoen verloren we in de laatste seconde van Be Quick uit Nuland, maar we hebben onze conclusies getrokken. We speelden ons eigen spel niet. De beker pakten we onlangs wel. Als we de dubbel pakken, maakt dat het verlies in de zaalfinale wat draaglijker. We zullen strijden tot de laatste minuut."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!