30.000 euro nodig om in brand gestoken wereldboom te redden
De boom is in juli vorig jaar door brand zwaar beschadigd en dat maakte veel los. De plek werd door kinderen gebruikt om te spelen en er vonden bruiloften en herdenkingen plaats. Onder de boom mag nu niemand meer komen.
Kosten noch moeite worden gespaard om de boom van 263 jaar oud te redden. Al eerder werd met een crowdfundingsactie ruim 11.000 euro opgehaald. “Dit doe je niet voor elke boom,“ zegt Alfred van Kempen van Het Wasven in Eindhoven waar de boom staat.
”Dit is voor mij een symbool dat je iets voor de toekomst doet. We kunnen nu iets doen voor de generaties na ons die ook van zo’n monumentale boom willen genieten.”
"Eindhoven is een echte technologiestad. Dit is technologie in een boom."
Tegen de stam komt een slurf van één meter breed en van tien meter hoog. Vandaaruit krijgen de takken allemaal hun eigen slurf. “Die vullen we met voedingsstoffen. Sensoren zorgen voor kunstmatige voeding. Je kunt het vergelijken met sondevoeding aan de zijkant."
"Zo creëer je nieuwe worteltjes langs de boom. Die groeien aan elkaar. Na een aantal jaren is er een tweede stam aan de oude stam gegroeid. Eindhoven is een echte technologiestad. Dit is technologie in een boom.”
In totaal is de slurf zeventig meter lang. Hij is gemaakt van zeil. De hoop is om zo een derde deel van de kroon te kunnen redden. “Het maken van zo'n bypass is in heel Europa nog nooit vertoond. Volgens internationale specialisten zou dit moeten kunnen bij een plataan. Ze schatten het slagingspercentage op 90 tot 95 procent.”
"De boom is natuurlijk niet voor niets tot wereldboom gebombardeerd."
In maart werden gezonde takken boven uit de boom gezaagd en onder bij de wortels van de boom 'getransplanteerd' in de hoop dat ze zouden gaan groeien. Nu blijkt dat deze reddingspoging mislukt is. Geen van de twintig takken heeft wortel geschoten.
De boom zelf liet na de brand een enorme veerkracht zien. Vanuit de wortels kwam er nieuw leven. Scheuten schoten uit de grond: stengels met daaraan bladeren, een soort babyboompjes. “De boom wil heel graag dus we willen ‘m helpen.”
Deze babyboompjes doen het erg goed. “Ze zijn een halve meter hoog en eind dit jaar zijn ze wel twee meter hoog. Er zit een gigantische worteldruk achter.” Om de oude stam komt een vlechtwerk van al het nieuwe groen. Het wordt een soort harnas om de stam heen. De oude stam verdwijnt en dan blijft de vlechtstam over.
“De boom is natuurlijk niet voor niets tot wereldboom gebombardeerd. Volgens ons kan hij wel duizend jaar oud worden. Als je zo oud wordt, betekent dat niet dat je in precies dezelfde staat moet zijn als toen je jong was. Dat zijn we zelf ook niet.”
Begin juli moet de slurf geplaatst worden. De kosten kunnen oplopen tot 30.000 euro. Die worden door de gemeente en door Het Wasven betaald. Een nieuwe crowdfundingsactie moet daarbij helpen.
LEES OOK:
Ton gaat afgebrande wereldboom redden: 'Gezonde takken transplanteren'