Finn en Stijn achtervolgd omdat ze homo zijn: 'Geweld is er steeds vaker'

17 juni 2023 om 20:49 • Aangepast 28 juni 2023 om 02:03
nl
Finn en Stijn werden uitgescholden en achtervolgd omdat zij innig arm in arm over straat liepen in Breda. Pien Merx, voorzitter van COC Tilburg/Breda, weet zelf hoe het is om zo belaagd te worden en merkt in haar omgeving dat het steeds erger wordt. "We horen het steeds vaker en dat is heel zorgelijk."
Profielfoto van Liam TollProfielfoto van Noël van Hooft
Geschreven door
Liam Toll & Noël van Hooft

Al jaren stijgen het aantal meldingen en aangiften van geweld tegen LHBTI+'ers. Dat zijn onder meer homoseksuelen, biseksuelen, lesbiennes en transgenders. In 2020 waren er 2336 aangiften/meldingen, in 2021 steeg dat aantal naar 2446 en het afgelopen jaar waren er bijna 2600 meldingen. "De LHBTI+ gemeenschap maakt naast fysiek geweld ook veel verbaal geweld mee", vertelt voorzitter Merx van COC. "Als mensen binnen de gemeenschap zich uiten zijn ze vooral bang voor reacties. Niet alleen op internet, maar ook op straat."

Niet alleen neemt de hoeveelheid geweld toe, ook wordt het steeds extremer, ziet Merx. "Mensen worden belaagd, beet gepakt en in elkaar geslagen", vertelt ze. "Een van de meest extreme voorbeelden is het stel in Arnhem dat met een betonschaar werd aangevallen." Ondanks dat er veel aangiften worden gedaan ligt het aantal veroordelingen laag. Minder dan vijf daders van LHBTI+-discriminatie wordt jaarlijks veroordeeld, zegt Merx.

"Ze gaan zich minder "gay" gedragen"

Een van de gevolgen van al dit geweld is dat de mensen uit de gemeenschap zich anders voor gaan doen. "Ze gaan zich minder 'gay' gedragen", zegt Merx. "Ze gaan letten op de kleding die ze dragen en dragen bijvoorbeeld geen regenboogkleuren meer."

En de impact op de slachtoffers van geweld, is vaak nog veel groter. "Als je zoiets meemaakt als wat Finn en Stijn meegemaakt hebben kun je daar nog heel lang last van hebben", weet Merx. "Je gaat als persoon echt aan alles twijfelen. Het maakt je erg onzeker." Het COC helpt de mensen uit de gemeenschap die door die fase heengaan en komt op voor de belangen van de LHBTI+. "Wij zijn constant bezig om het geweld tegen te gaan en de slachtoffers te helpen weer verder te kunnen."

"Spreek jezelf uit, ook al ben je geen onderdeel van de gemeenschap"

Ondanks de toename van geweld en discriminatie blijft Pien Merx toch hoopvol voor de toekomst. Want ook nu ziet de voorvechter dat er goeie dingen gebeuren. "Bij het verhaal van Stijn en Finn hoor je ook dat mensen 112 gebeld hebben nadat ze het zagen gebeuren. Dat helpt, niet alleen op het moment zelf maar ook naderhand halen de jongens daar een beetje positiviteit uit."

Volgens Merx kan iedereen er aan bijdragen om LHBTI+'ers zich veiliger te laten voelen. "Steun elkaar en spreek je uit, ook al ben je geen onderdeel van de gemeenschap." Samen met het COC, en Pien hoopt met een hoop andere mensen ook, blijft zij zich inzetten voor één doel: "Dit geweld in de toekomst volledig weg te krijgen."

LEES OOK: Stijn en Finn lopen arm in arm en worden achtervolgd en uitgescholden

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!