Grote drugsdump: nabestaanden van Toon Francken (91) hoeven niet te betalen
In februari 2020 kwam de vervuiling aan het licht nadat er stank was geroken. Waterschap Brabantse Delta liet onderzoek doen en hieruit kwam naar voren dat er onder meer MDMA was geloosd.
Tienduizenden liters drugsafval
De Raad van State boog zich in februari dit jaar over de vraag of de nabestaanden van Francken een saneringsplan moesten maken en betalen vanwege de aangetroffen drugsafval. De totale sanering van het stuk weiland aan de Pater Taksweg gaat 500.000 tot 1 miljoen euro kosten. Volgende maand zou die moeten beginnen.
Burgemeester en wethouders van de gemeente Zundert, waar Rijsbergen onder valt, stelden Toon Francken als eigenaar van de grond verantwoordelijk voor de vervuiling. Hij moest een saneringsplan opstellen, maar dat heeft hij nooit gedaan. De gemeente nam daarop zelf veiligheidsmaatregelen en ze wil de kosten hiervan, 70.000 euro, verhalen op de familie Francken.
De gemeente zei dat Francken mogelijk zelf het drugsafval op zijn grond heeft geloosd en dat het daarna in de sloot is terechtgekomen. Mocht dit niet zo zijn, dan had hij op basis van camerabeelden kunnen weten dat er drugsafval was gedumpt.
'Moeilijk te verkroppen'
Volgens de advocaat van Francken is de vervuiling helemaal niet op het terrein van zijn cliënt begonnen. Hij stelt dat al in 2020 is geconcludeerd dat de verontreiniging in een sloot was ontstaan en dat die zich vervolgens heeft verspreid naar het stuk grond van Francken. De Raad van State was het daarmee eens.
Een dochter van Francken deed ook haar zegje bij de Raad van State. "Wat de gemeente de afgelopen jaren allemaal heeft veroorzaakt, is voor mij en mijn familie moeilijk te verkroppen. Dat ze alles afschuiven op een bejaarde, vind ik laf", zei ze tijdens de zitting.
De gemeente, het waterschap en de provincie laten weten teleurgesteld te zijn in de uitspraak van de Raad van State. Burgemeester Joyce Vermue van de gemeente Zundert reageert namens de drie overheden en zegt dat ze er alles aan doen om de kosten van het opruimen van drugsafvaldumpingen te verhalen op de vervuilers.
LEES OOK:
Nabestaanden en gemeente vechten door over kosten van opruimen drugslozing