Landbouwakkoord geklapt: FDF is blij, minister 'heeft een rotgevoel'
Van den Oever zegt samen met de leden 'gigantische druk' te hebben uitgeoefend op LTO (de Land- en Tuinbouworganisatie) om uit het overleg te stappen. "Het landbouwakkoord moest zorgen voor perspectief en herstel van vertrouwen, maar stond in plaats daarvan vol met vooral veel extra regels voor boeren. Dat akkoord tekenen was de ondergang geweest voor de sector", denkt de agrariër uit Sint Hubert.
Nu LTO zich heeft teruggetrokken, vindt Van den Oever dat landbouwminister Piet Adema moet opstappen. Als hij dat niet doet en het kabinet toch zaken bij boeren gaat afdwingen, dreigt hij met nieuwe acties. "Dan zullen ze de FDF tegenkomen op een manier die ze tot nu toe niet hebben gezien."
'Rotgevoel'
Dat boerenorganisatie LTO Nederland is gestopt met de onderhandelingen over een landbouwakkoord, noemt landbouwminister Piet Adema 'buitengewoon teleurstellend'. Wat het voor het landbouwakkoord precies betekent, moet later deze week blijken. Het akkoord was volgens de minister 'bijna klaar'.
Adema wilde niet zeggen wat de punten waren waarop het overleg voor LTO is geklapt. "LTO heeft het niet aangedurfd om te springen", concludeerde de minister alleen. Adema heeft er een 'rotgevoel' over, en spreekt van een 'heel grote gemiste kans'. LTO-voorman Sjaak van der Tak zei na afloop dat het vertrouwen er niet was. Ook hij vertelde niet waar het specifiek op is geklapt.
Perspectief
Het landbouwakkoord is voor het kabinet belangrijk, omdat de boerensector flink moet veranderen de komende jaren. Eerder had Adema gezegd dat een akkoord zonder LTO weinig zin heeft. Woensdag komen de andere partijen aan de 'hoofdtafel' bij elkaar. Dan moet worden gekeken wat het weglopen van LTO betekent.
Adema zei flink te balen 'omdat we toch heel ver waren'. Hij benadrukte na het overleg tussen het kabinet en LTO tegenover de pers meermalen dat het akkoord bijna af was. Hij sprak van 'de laatste punten op de i' en een '95-procents-versie' van de tekst. Hij is ervan 'overtuigd' dat dat akkoord perspectief zou kunnen bieden aan de boeren.
Debat
Dat er een landbouwakkoord moest komen, kwam uit de koker van Johan Remkes. Hij gaf het kabinet advies hoe uit de stikstofcrisis te komen en het landbouwakkoord was daar mede onderdeel van: in het akkoord moest staan hoe het perspectief voor de boeren eruit ziet na alle hervormingen die het kabinet voor ogen heeft. Het was de bedoeling dat er in februari een akkoord zou liggen, maar die deadline werd telkens verzet.
Het kabinet heeft altijd gezegd zelf met wetten en regelgeving te komen als het niet lukt om tot een landbouwakkoord te komen. Daarover gaan de betrokken bewindslieden de komende tijd in gesprek, zeggen onder anderen ministers Adema, Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) en Rob Jetten (Klimaat). De Tweede Kamer heeft al aangegeven nog voor het zomerreces een debat te willen over het landbouwakkoord.