Karst en Herma zoeken de muntenschat die op hun landgoed lag begraven
Karst, Herma en hun vier kinderen wonen nu acht jaar op het Vughtse landgoed. Ze hebben er onder meer een biologische boerderij en tuinderij, een bakkershuisje, houtzagerij, dagbesteding en natuureducatieprogramma’s voor basisschoolleerlingen. Ook worden er geregeld evenementen als landgoeddiners georganiseerd. Daardoor komen er jaarlijks duizenden bezoekers naar hun landgoed.
Bijna zestig jaar geleden werden er op die plek Romeinse munten gevonden, uit de periode van 250-275 na Christus. Dit gebeurde tijdens baggerwerkzaamheden in de Essche Stroom, een rivier die door het midden van hun landgoed van 120 hectare stroomt.
“Mensen hebben de munten als souvenir mee naar huis genomen.”
"In de bagger werd toen eerst één Romeinse munt gevonden. Later hebben mensen uit Vught en Sint-Michielsgestel wel honderden munten gevonden in de bagger", vertelt de landgoedeigenaar. "Sommigen hebben die Romeinse munten ook als een souvenir mee naar huis genomen.
Karst en zijn vrouw willen de Romeinse munten graag laten zien aan hun publiek en ze tegelijk wat vertellen over de geschiedenis van hun landgoed. "Deze plek wordt al duizenden jaren bewoond. Als ik over ons land loop, zie ik het beeld voor mij dat hier honderden jaren geleden Romeinen rondliepen." En zo'n muntje maakt de geschiedenis een stuk tastbaarder, vinden ze. "Het hebben, voelen en zien van een muntje dat hier door Romeinen is vastgehouden en waarmee is betaald, spreekt nog meer tot de verbeelding."
"Voor ons zijn het gewoon Bleijendijkse munten."
Hoewel Karst precies kan aanwijzen waar de munten zijn gevonden, is er toch discussie over de vindplaats. “De grens tussen de gemeente Vught en Sint-Michielsgestel loopt precies door het midden van de Essche Stroom. De mensen uit Gestel vinden dat de muntschat in hun gemeente is gevonden, omdat er aan hun kant van de rivier gebaggerd werd”, legt de landgoedeigenaar uit.
“Maar de bagger werd gestort aan de Vughtse kant van de rivier en daar werden de eerste munten gevonden. Daarom beweren Vughtenaren dat de schat in hún gemeente is gevonden.” Karst en Herma kunnen inmiddels wel lachen om deze discussie. “Voor ons zijn het gewoon Bleijendijkse munten die iets vertellen over de geschiedenis van ons landgoed”, zegt Karst.
Hij hoopte via een oproep in huis-aan-huis-kranten van Vught én Sint-Michielsgestel mensen te vinden die een Romeinse munt in hun bezit hebben. Maar dat leverde tot nu toe niets op. “De generatie die toen munten mee heeft opgegraven wordt steeds ouder of is zelfs al overleden. De nieuwe generatie, hun kinderen dus, moet nu beslissen wat ze met die munten gaan doen. Ik hoop dat zij bij het vinden van die Romeinse munten aan ons landgoed denken.”
Mocht u een Romeinse munt, gevonden tijdens de baggerwerkzaamheden in 1962, in bezit hebben, neem contact op met [email protected].