Rigoureuze maatregelen nodig om druk op Brabantse zorg aan te pakken
Berden heeft onderzoek gedaan naar de stand van zaken in de zorg in Brabant. Hij is geschrokken van de resultaten. Over tien jaar is een op de tien werkplekken in het ziekenhuis, niet ingevuld. In verpleeghuizen is er zelfs voor een op de vijf plekken een vacature, zegt Berden. "Tegelijkertijd zien we dat het aantal bezoeken in de huisartsenpraktijk met tien procent toeneemt. En gaat de huisarts zelfs dertig procent vaker bij mensen op huisbezoek. Die combinatie levert enorme problemen op."
Vorig jaar is het in onze provincie veertig keer voorgekomen dat de spoedeisende hulp van een ziekenhuis gesloten was vanwege personeelstekort. 'Schrijnend', noemt Berden dat. Maar volgens hem gaat dat vaker gebeuren als er niets verandert.
Een van de grote problemen waardoor de druk op de zorg toeneemt is de vergrijzing. Er komen steeds meer ouderen die een beroep doen op zorg, terwijl er niet genoeg personeel is. Bovendien heeft Brabant veel arbeidsmigranten, die ook aankloppen in het ziekenhuis of bij de huisarts.
“Dat vinden ouders niet leuk, maar het is niet anders."
Om de problemen met enorme wachtlijsten op te lossen wil Berden meer taken bij gemeenten en mensen zelf leggen. Zo bellen eenzame ouderen nu vaak de huisarts op. Daar moeten meer voorzieningen voor komen. "Ik denk dan aan een rol voor de bibliotheek of plekken waar mensen elkaar kunnen ontmoeten.”
Daarnaast moet de kraamzorg op de schop, vindt hij. Kersverse ouders hebben recht op 24 uur kraamzorg thuis, maar dat kan volgens Berden in Brabant niet meer gegarandeerd worden. Berden wil daarom meer kraamhotels. “Dan hoeft de kraamhulp niet meer te reizen en kan ze vijf of meer vrouwen tegelijk bijstaan”, legt hij uit. “Dat vinden ouders niet leuk, maar het is niet anders.”
"Er worden onnodig bedden bezet gehouden."
Verder vindt Berden dat het management in zorgcentra beter kan. Een coördinatiecentrum moet zichtbaar maken waar ruimte is voor patiënten. “Als ziekenhuiszorg niet meer nodig is, moet direct te zien zijn welk verpleeghuis beschikbaar is. Nu moet de afdeling eerst rond gaan bellen. In die tijd kunnen ze geen zorg verlenen. En het duurt veel te lang, waardoor er onnodig bedden bezet worden gehouden”, legt Berden uit.
Berden luidt de noodklok omdat hij denkt dat de zorg in de toekomst niet goed gegarandeerd kan worden. Hij gaat de komende maanden met zorgaanbieders en zorgverzekeraars om tafel om een volledig plan van aanpak te schrijven.