Achterkleindochter Francine wil dat Anton Pieck nooit vergeten wordt

24 juni 2023 om 09:43 • Aangepast 4 juli 2023 om 02:03
nl
Francine Oonk (45) is de achterkleindochter van Anton Pieck, de kunstenaar die het Sprookjesbos in de Efteling ontwierp. Ze heeft een missie: zorgen dat haar overgrootvader niet vergeten wordt. Zij is zelf misschien wel de grootste fan van haar 'opa Anton' die ook bekend werd door zijn knus-nostalgische tekeningen op kerstkaarten, kalenders en koekblikken. Maar volgens zijn kleindochter is er zoveel meer. Ze vertelt er zondag over in de talkshow KRAAK van Omroep Brabant.
Profielfoto van Arjo Kraak
Geschreven door

Francine was een jaar of 10 toen Anton Pieck overleed. Ze herinnert zich hem als een grappige en vrolijke man die altijd tekende. Dat had hij zijn hele leven gedaan. Zijn moeder vertelde ooit dat hij als 3-jarige voor het raam had staan huilen omdat hij de regen niet kon tekenen.

Hij was een van de bekendste kunstenaars van Nederland, maar hij zag zichzelf toch meer als een ambachtsman. Zijn tweelingbroer Henri was de kunstenaar. Maar Anton was verreweg de beroemdste, zeker na de opening van het Sprookjesbos in de Efteling in 1952. De Anton Pieck-stijl was geboren.

In een tijd waarin zakelijkheid oprukte, schiep Pieck juist het tegendeel: een sprookjeswereld met scheve huisjes, liefst een beetje vervallen en met mos begroeid. Oubollig? Ja, zo wordt het ook ervaren, maar generaties kinderen hebben sinds 1952 in Kaatsheuvel genoten van de wereld die hij schiep.

Zijn werk had de sfeer van de 19e eeuw waarin hij zelf nog net was geboren: 1895 in Den Helder. Hij was een gepassioneerde tekenaar en schilder, maar anders dan zijn kunstzinnig tweelingbroer koos hij altijd voor zekerheid. Hij was zijn hele leven tekendocent op een school in Bloemendaal.

Hoe beroemd ook, het valt achterkleindochter Francine op dat jongeren hem vaak niet meer kennen. Haar missie is daarom om zijn werk onder de aandacht te blijven brengen. Ze is dan ook blij met de overzichtstentoonstelling over het werk van Anton Pieck die sinds april in de Efteling te zien is.

Verder in KRAAK:

  • Gert Regterschot wordt al 27 jaar niet meer betaald door de TU/Eindhoven, maar hij is er niet weg te slaan. Hij geeft bijles op zijn vaste plek onder de trap en studenten zijn zo dankbaar dat ze al 35.000 euro voor hem ophaalden.
  • Bert Brunninkhuis uit Den Bosch van de Stichting Q-uestion over de actie 'Q-koorts uit de Doofpot'. 1500 mensen zijn langdurig ziek geworden van de Q-koortsbacterie en ze hebben het gevoel dat ze aan hun lot overgelaten worden.

KRAAK wordt elke zondag live uitgezonden om 12 uur en daarna herhaald. Het programma is ook online terug te kijken en via Brabant+.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!