Scholen stoppen met de inhuur van uitzendkrachten: 'Wij zijn er klaar mee'

23 juni 2023 om 12:09 • Aangepast 4 juli 2023 om 02:01
nl
Alle besturen van middelbare scholen in Brabant stoppen per direct met het inhuren van tijdelijke uitzendkrachten. Ze vinden het niet kunnen dat uitzendbureaus docenten wegkapen bij scholen en vervolgens als invalkracht aanbieden. “We zijn dan zestig procent meer geld kwijt. Dat kan niet met geld dat voor onderwijs bestemd is. Wij zijn er klaar mee,” zegt Martin van den Berg, van het Christiaan Huygens College in Eindhoven, hij spreekt namens alle schoolbesturen.
Profielfoto van Rogier van Son
Geschreven door

Scholen zetten normaal gesproken invalkrachten in om te vervangen bij bijvoorbeeld zwangerschapsverlof of ziekte. De lessen kunnen dan gewoon doorgaan. In Brabant gaat het om honderden tijdelijke medewerkers. Maar volgens Van den Berg zijn detacheringsbedrijven zoals Maandag flink bezig om leraren weg te halen bij de scholen zelf. “Dat kan natuurlijk niet. Het kan niet zo zijn dat je van het lerarentekort je business maakt door ze van de markt af te halen en ze vervolgens weer aan ons te gaan verhuren. Met een flinke opslag."

"Er lekt gewoon geld weg dat is bedoeld voor onderwijs."

Volgens Van den Berg wordt er via reclamecampagnes maar ook op de scholen zelf gevraagd of leraren willen overstappen naar het uitzendbureau. “Ik vind het ongepast. Ik weet dat ze openlijk werven nu. Dat doen ze via via of ze benaderen medewerkers direct met de vraag of ze voor het uitzendbureau komen werken. Er wordt ze van alles geboden. Ik zie dat bij mij de kosten daardoor met zestig procent gaan toenemen. Er lekt gewoon geld weg. Dat is bedoeld voor onderwijs. Niet om uitzendbureaus te spekken.”

Dus stoppen de Brabantse scholen ermee. Dat schrijven ze in een brief naar de uitzendbureaus die onderwijspersoneel leveren. Alle middelbare scholen, dat zijn er tientallen, hebben de brief ondertekend. De oplossing is volgens hen om de docenten gewoon in dienst te nemen. “Laat ze maar komen. We hebben ze gewoon nodig. Brabant maakt nu een statement, maar dit speelt in heel Nederland.”

Zelfs als er een griepgolf komt, gaan de scholen dus geen uitzendkrachten meer inhuren. Er is een andere oplossing gevonden. “Mensen die met pensioen gaan, vragen we of ze nog wel eens mogen bellen. Die hebben we ook voor de klas staan. Daar lossen we het mee op. Soms zetten we een derde- of vierdejaars student voor de klas, die bijna klaar is met de opleiding. Dat kan ook onder bepaalde voorwaarden. Ook vragen we medewerkers of ze tijdelijk meer willen werken.”

"Het gaat om de hele provincie. Meer dan honderdduizend leerlingen."

Alle schoolbesturen in Brabant hebben deze brief ondertekend. "Kleintjes zoals een praktijkschool met tweehonderd leerlingen tot OMO met 65.000 leerlingen. Het gaat om de hele provincie. Meer dan honderdduizend leerlingen.” Met het statement hopen de scholen een verandering in te kunnen zetten. “Als je je rug recht houdt en besluit niet meer in te huren, dan komen die onderwijsmedewerkers op de markt en dan kun je ze gewoon een baan aanbieden.”

De Brabantse besturen voor Voortgezet Onderwijs hopen dat dit besluit ook wordt overgenomen door alle andere besturen voor middelbare- en basisscholen in Nederland.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!