Video

Yke zorgde altijd voor Izzy, maar werd doodgestoken: cel en tbs geëist

23 juni 2023 om 18:00 • Aangepast 4 juli 2023 om 02:04
nl
Twaalf keer was er aan de bel getrokken bij hulpverleners, maar toch ging het fout. Op 18 oktober stak Izzy P. in Tilburg de 35-jarige Yke Engel dood met 38 messteken. En dat terwijl hij bij Yke en haar zoontje mocht wonen. Zij zorgde voor hem omdat hij door zijn psychose en schizofrenie niet goed voor zichzelf kon zorgen.
Profielfoto van Cor Bouma
Geschreven door

Vrijdag werd voor de rechtbank in Breda een celstraf en tbs geëist tegen de 30-jarige Izzy. Daar bleek dat Yke hem wilde helpen en niet aan zijn lot wilde overlaten. Izzy verkeerde in een psychotische toestand, die nog eens werd versterkt doordat hij flink blowde.

Yke woonde met haar zoontje van toen 7 jaar oud in een huurhuis aan de Bisschop Godschalkstraat en in februari 2022 trok Izzy bij haar in. Ze had na haar scheiding geen relatie met Izzy, zo zei ze steeds, maar ze deelden wel het bed met elkaar. Vrienden en familie hadden wel door dat hij gevaarlijk was. Niet alleen voor zichzelf, maar zeker ook voor Yke. Maar Yke wilde Izzy niet in de steek laten. Iemand moest hem helpen.

Op de ochtend van 18 oktober ging het fout. Izzy was die ochtend paranoïde. Hij had het idee dat er mensen in huis waren geweest en dat er spullen waren verplaatst. En dat maakte hem boos. Hij pakte een mes uit de keuken en ging naar de eerste verdieping.

Plas bloed
Toen hij door de deur van de slaapkamer van Yke’s zoontje keek, zag hij Yke. Zij werd een beetje wakker en glimlachte naar hem en dat maakte Izzy woedend. Hij liep naar binnen en stak Yke in de hals. De vrouw stribbelde nog tegen, maar was kansloos tegen een razende Izzy. Yke werd 38 keer gestoken, waarvan meer dan de helft in hoofd en hals.

In de slaapkamer van haar zoon stierf Yke in een grote plas bloed. Izzy ‘kwam weer op aarde’ en besefte wat hij gedaan had. Hij probeerde daarna zelfmoord te plegen en stak zichzelf in zijn hals met hetzelfde mes. Ook pakte hij een scheermes en sneed daarmee in zijn polsen en armen. Toen dat niet lukte, belde hij 112 en vertelde dat hij Yke had gedood.

Emotioneel betoog
In de rechtszaal hielden de vader, moeder en zus van Yke een emotioneel betoog. Yke’s zus vertelde hoe de 18e oktober hun leven had verwoest. Hoe erg het is dat Yke werd vermoord door degene voor wie ze alles deed en wie ze zo graag opgenomen zagen worden.

Yke’s vader was boos op de instanties en hekelde het systeem. Want nu pas wordt Izzy geholpen en niet toen het echt nodig was, zo hield hij de rechters voor. En ook de zoon van Yke, inmiddels 8, had een briefje geschreven, waarin hij schreef hoe erg hij zijn moeder mist, maar dat hij het wel naar zijn zin had bij papa.

Geen emotie
De familie kampt nog dagelijks met de gevolgen van de dood van Yke, zo bleek. Izzy gaf tijdens de hele zitting geen enkele blijk van emotie en keek onbewogen voor zich uit. Wel zei hij in zijn laatste woord dat het verschrikkelijk vindt wat er is gebeurd en dat het zo erg is omdat het Yke's wens was dat hij geholpen zou worden.

Een psycholoog en psychiater hebben de geboren Antilliaan onderzocht. Zij adviseren om de man tbs met voorwaarden te geven als straf. De officier van justitie vond dit echter te weinig. Tbs met dwangverpleging vond hij meer op zijn plaats, omdat de kans op herhaling heel groot is. Als Izzy in de toekomst weer in een psychose komt en gaat blowen, kan het zomaar weer fout gaan.

Schadevergoeding
Behalve de tbs met dwangverpleging eiste justitie ook nog zes jaar celstraf. Izzy had kunnen weten, vindt justitie, dat zijn psychose erger zou worden als hij weer ging blowen. Door zijn ervaring met een eerdere psychose had hij dat moeten weten. Hij heeft Yke met bruut geweld gedood in haar eigen huis en een groot gat geslagen in haar familie. Yke moet onvoorstelbaar bang zijn geweest, zo betoogde de officier.

De familie eist in totaal zo’n twee ton schadevergoeding. De uitspraak in deze zaak is op 14 juli.

Beelden van vorig jaar:

De politie bij het huis van Yke (foto: Toby de Kort/SQ Vision).
De politie bij het huis van Yke (foto: Toby de Kort/SQ Vision).
Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!