Bregje pakte zilver op de Europese Spelen maar nu heeft ze een luxeprobleem
Samen met haar tweelingzus vormt Bregje uit Goirle al vanaf haar vijfde een duet bij het synchroonzwemmen. “Om echt de volgende stap te zetten, besloten we in 2017 Brabant te verlaten. In onze woonplaats Hoofddorp zijn de faciliteiten uitstekend en kunnen we volle bak trainen. In de weekenden proberen we terug te gaan naar onze familie. We zijn en blijven Brabanders. We vinden het ook leuk als we andere topsporters uit onze provincie spreken.”
"Een druk leventje en soms best pittig."
Het leven in Hoofddorp staat voor een groot deel in het teken van trainen. “34 uur per week zijn we in het sportcomplex te vinden. We leven voor onze sport en dat betekent dat je sociale leven er anders uitziet dan leeftijdsgenoten. Naast het synchroonzwemmen studeren we aan de Johan Cruyff Academy. Een studie is belangrijk en het is fijn om de aandacht ook ergens anders op te kunnen vestigen. Het is een druk leventje en soms best pittig. Maar we krijgen er heel mooie dingen voor terug.”
In 2021 pakten ze een verdienstelijke negende plaats tijdens de Olympische Spelen. Na dat toernooi moest Noortje rust nemen vanwege een schouderblessure. Er volgde een operatie en daarna een langdurige revalidatie. In Marloes Steenbeek (18) vond Bregje een nieuwe partner. Een zilveren plak op de Europese Spelen is vooralsnog het hoogtepunt. “Een proces met iemand nieuw naast je in het water heeft tijd nodig en gaat met goede en mindere fasen. Samen trainen we erg veel en dan groei je naar elkaar toe. Met Esther Jauma hebben we bovendien een geweldige trainer.”
Het duet gaat zich de komende anderhalve week in Nederland voorbereiden op het WK in Japan. Never change a winning team of toch wel? Noortje was tijdens de Europese Spelen al reserve en is klaar voor een rentree. Bregje: “We zijn heel tevreden over haar stappen. We sluiten zeker nog niet uit dat ik bijvoorbeeld met Marloes de vrije kür zwem en met Noortje de technische kür. Maar het staat allemaal nog niet vast.”
"We gaan onze uitvoering perfectioneren."
Het drietal traint hard om op het WK foutloos voor de dag te komen. “Er is binnen onze sport een nieuw scoringssysteem waarbij je het vooraf ingediende plan zo goed mogelijk moet uitvoeren. Ga je in de fout, dan maak je geen kans meer. Wij maakten afgelopen week alleen in de voorronde een foutje, maar voor de finale konden we dingen aanpassen. Voor het WK kiezen we voor een hogere moeilijkheidsgraad en die gaan we perfectioneren.”
De zilveren plak in Polen zorgt in ieder geval voor veel vertrouwen. “Ik benader iedere wedstrijd alsof het een WK is. Maar rondom de Europese Spelen merk je qua sfeer wel dat het een bijzonder toernooi is. En al helemaal met een zilveren medaille. Ons uiteindelijke doel is een ticket voor de Olympische Spelen 2024, dat is echt het allergrootste podium."