Vissen sterven massaal na hevige stortbuien, dat komt hierdoor

26 juni 2023 om 20:00 • Aangepast 5 juli 2023 om 02:01
nl
Door extreme regenbuien van vorige week zijn veel vissen omgekomen in de Brabantse wateren. Zo kreeg het waterschap Brabantse Delta tientallen telefoontjes van mensen die dode vissen zagen drijven. Maar hoe komt het dat vissen zo'n bui niet overleven en is het te voorkomen?
Profielfoto van Lobke Kapteijns
Geschreven door

Waterschap Brabantse Delta kreeg meldingen uit Tilburg, Etten-Leur en Waalwijk. In die laatste plaats lagen veel dode vissen in het water langs de Bloemendaalweg.

Volgens Barend Pelgrim, woordvoerder van waterschap Brabantse Delta, is het geen nieuw fenomeen. Bij een flinke hoeveelheid regen kan de riolering het water niet snel genoeg verwerken. Daardoor stroomt die soms over.

"Je ziet ze soms letterlijk naar zuurstof happen.”

“Dat vervuilde water komt in rivieren en sloten terecht en trekt het zuurstof uit het water", legt Pelgrim uit. "Hierdoor sterven vissen massaal. Je ziet ze soms letterlijk naar zuurstof happen.”

Ook de hoge temperatuur van de afgelopen weken helpt niet bepaald mee. Al het vuil dat zich in al die weken op straat heeft opgehoopt, komt dan in het water terecht. Met als gevolg dat door alle bacteriën nog meer zuurstof uit het water wordt onttrokken.

"Deze vissen hebben zichzelf weten te redden."

Bij waterschap De Dommel valt het aantal meldingen in hun gebied mee. In de Dommel, van Eindhoven naar Sint-Oedenrode, hadden sommige het moeilijk. “Deze vissen hebben zichzelf weten te redden nadat de waterkwaliteit weer is verbeterd”, zegt woordvoerder Kim Schoonus.

Woensdagavond is nog wel een aantal dode vissen gevonden in de Tongelreep, een zijriviertje van de Dommel. “Dat kwam door de bui van dinsdagavond.”

"Haal dode vissen niet zelf uit het water."

Volgens Pelgrim van Brabantse Delta valt er aan het fenomeen vissensterfte na buien niet veel te doen. “We hebben met z’n allen ooit besloten dat we het rioleringssysteem op deze manier wilden inrichten. Dat valt niet gemakkelijk te veranderen.”

Wel is op verschillende plekken, zoals in Waalwijk, zuurstofrijk water toegevoegd, om te voorkomen dat er nog meer vissen zouden sterven. De dode vissen zijn inmiddels opgeruimd. Soms worden vissen in nood ook overgezet naar andere wateren.

Wie dode vissen ziet drijven, wordt gevraagd het waterschap te bellen en ze vooral niet zelf uit het water te halen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!