Buren hangen massaal regenboogvlaggen uit na vernieling van vlag homostel

27 juni 2023 om 21:22 • Aangepast 7 juli 2023 om 02:01
nl
De pride-maand heeft een zwart randje gekregen in Eindhoven en Helmond. Op verschillende plekken zijn regenboogvlaggen van de gevels gerukt en vernield. “Echt belachelijk”, zegt Deniz uit Helmond. “Deze vlag laat zien dat iedereen er mag zijn. Ik snap niet wat je probeert te zeggen als je die eraf haalt.”

Deniz en zijn vriend Jesse hingen een regenboogvlag uit, in het kader van de pride-maand. Daarmee wordt wereldwijd aandacht besteed aan de emancipatie en acceptatie van lhbti’ers. Toen ze zaterdagavond thuis kwamen was de vlag weg. “Hij was inclusief vlaghouder en stok uit de muur getrokken", zegt Deniz. "Na wat rondvragen in de buurtapp bleek dat de vlag verbrand was teruggevonden. Echt belachelijk.”

De buren lieten het er niet bij zitten en besloten de mannen te steunen met een tegengeluid. Als je nu door de Helmondse wijk Brandevoort loopt kun je niet meer om de regenboogvlaggen heen. “Wij waren als buurt behoorlijk geschokt”, zegt Michiel. Hij heeft uit solidariteit een regenboogvlag aan zijn gevel gehangen. Net als Eric. “De tijd dat mensen van dezelfde sekse hand in hand over straat konden lijkt verleden tijd. En dit is het resultaat", zegt hij. "Zo zie je maar hoe belangrijk die pride-maand is.”

“Haal die gayvlag weg, stond er op het briefje.”

Ook in Eindhoven gebeurden de afgelopen dagen incidenten met regenboogvlaggen. In stadsdeel Strijp kreeg een buurtbewoonster een briefje in haar brievenbus met een negatieve reactie op haar regenboogvlag.

“Haal die gayvlag weg, stond erop”, vertelt Carmen Huijser. Maar ook haar buren besloten een tegenreactie te geven toen ze hoorden wat er gebeurd was. “Er hangen nu vier vlaggen. Dat vind ik heel tof."

“Er hebben er nog nooit zoveel regenboogvlaggen in Eindhoven gehangen."

Johan Stribos, voorzitter van Queer040 dat ook de pride-walk in Eindhoven organiseert, baalt van de haatacties. Volgens hem zijn er tijdens dat evenement op 10 juni ook meerdere mensen uitgescholden. “Wij willen volgend jaar weer de pride-maand organiseren. Daarom hebben we binnenkort een evaluatie de gemeente. En dit neem ik zeker mee.”

Hij is blij dat buurtgenoten zo massaal hun steun betuigen. “Er hebben nog nooit zoveel regenboogvlaggen in Eindhoven gehangen. Het lijkt wel alsof het zich als een olievlek verspreidt, de manier waarop mensen incidenten met liefde beantwoorden. Dat laat zien dat er er toch ook heel veel mensen zijn die hier iets aan willen veranderen.”

De verschillende vlaggen in de Helmondse wijk Brandevoort (Foto: Omroep Brabant).
De verschillende vlaggen in de Helmondse wijk Brandevoort (Foto: Omroep Brabant).

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!