Woonwagenkamp wacht al half jaar op glasvezel door onbereikbaarheid KPN
Glasvezel in afgelegen gebieden is vaak een lastig verhaal. Dat komt omdat de aanleg duur is en er dan maar weinig mensen zijn die voor de kosten kunnen opdraaien. Toch wilde de gemeente Geldrop-Mierlo dat een klein woonwagenkamp glasvezel zou krijgen. Dat bleek makkelijker gezegd dan gedaan..
Normaal wordt de aanleg van een nieuwe glasvezelkabel betaald door de mensen die er gebruik van gaan maken: de kosten worden verrekend met de abonnementskosten. Omdat dat op het afgelegen woonwagenkampje aan de Rielseheideweg geen optie was, besloot de gemeente mee te betalen. Dankzij een bijdrage van 23.450 euro én geld van woonbedrijf Wooninc wilde KPN de kabels wel leggen. Goed nieuws voor de bewoners, die hun oude internetabonnement alvast opzegden.
"Internet uit het jaar nul."
Inmiddels zijn we een half jaar verder en is er nog steeds geen glasvezelverbinding. Bewoners vertellen dat er wel een aannemer op het kampje is geweest, maar dat die snel weer vertrok.
“We hebben nu nog internet via de telefoonlijn. Dat is toch iets uit het jaar nul?”, aldus een van hen. “We hebben al getekend, dus we kunnen nu ook niks anders meer aanvragen", vult een ander aan.
Wat is hier precies mis gegaan? De gemeente tast in het duister: “We horen helemaal niets meer van KPN. We hebben zelfs contact gezocht met de directeur, maar we krijgen geen enkele reactie. Het is erg frustrerend”, aldus een woordvoerder.
Breedband Regio Eindhoven (BRE) trad als bemiddelaar op tussen KPN en de gemeente, maar ook zij kregen het telecombedrijf niet te pakken. “We blijven mailen en bellen, maar je komt er niet doorheen”, aldus Ralph Smallegange van BRE.
"De aanleg is drie keer zo duur."
Toch heeft hij wel een vermoeden wat er aan de hand is. Er staan een aantal oude bomen bij het kampje. Daarom mocht de aannemer niet graven, maar moest hij boren. Dat is duurder. “Maar dat heeft KPN nooit bevestigd. Misschien krijgt Omroep Brabant wel antwoord", zegt Smallegange.
Dat antwoord kwam er. KPN laat weten dat de oude bomen inderdaad het probleem zijn. Dat maakt de aanleg drie keer zo duur. Het bedrijf wil in overleg met de gemeente om samen tot een oplossing te komen, maar dat heeft nog niet plaatsgevonden.
De gemeente is ‘not amused’ over de uitleg: “We vinden het vreemd en we zijn teleurgesteld. Blijkbaar is dit project niet belangrijk genoeg voor KPN. Wij willen een betrouwbare overheid zijn en we gaan ervan uit dat KPN een betrouwbare partner wil zijn.” KPN ontkent dat het kampje geen prioriteit heeft. Waarom het zo lang duurt ‘wordt uitgezocht’.
Toch is er misschien nog hoop. De gemeente geeft aan dat de regels voor de aanleg geen verrassing kunnen zijn voor de aannemer Die regels zijn namelijk niet nieuw. Ook de extra kosten hoeven voor de gemeente geen probleem te zijn. Misschien trekken ze dus weer de portemonnee: “Het gaat ons niet om die extra kosten, die zijn tot daaraantoe. Het gaat ons erom dat we helemaal niets horen van KPN.”
Omroep Brabant doet onderzoek naar (de aanleg van) glasvezel in onze provincie. Wil je reageren of heb je een tip? Mail onze onderzoeksredactie.