Levensgevaarlijke racefilmpjes scoren op sociale media
Die filmpjes worden ook nog eens massaal bekeken. Niet zo zeer uit bewondering, gok ik, maar eerder uit verbazing. En zeker ook uit sensatie, want sensationeel is het.
Wegpiraat
Afschuw proef je ook. Zeker bij politie en justitie. De mensen die jacht maken op wegpiraten. En minder uitgesproken: ook brandweermensen en ambulancepersoneel huiveren. Als het mis gaat, kunnen zij de wegpiraat tussen de wrakstukken uit pulken. Of nog erger: onschuldige dodelijke slachtoffers. Denk aan de vier slachtoffers in Oud Gastel (september vorig jaar) en de vier gezinsleden op de A59 (maart dit jaar).
Nou stapt niemand in de auto met het idee om even iemand dood te rijden. En ja, gelukkig loopt het vaak goed af. De dader ziet zijn filmpje misschien als trofee. Hij voelt zich nog stoerder en het verhoogt zijn status. Hij haalt het nieuws.
Kritiek
Zo’n filmpje wordt dan een verhaal. En iedere keer hoor of lees ik dan de kritiek: waarom plaatsen jullie dit nou? Want misschien dat het kopieergedrag in de hand werkt. Dat is altijd de vraag. Zeggen daders: "Ja, ik zag dit op internet. Dus ik doe het na". Geen idee. Maar het is niet zo moeilijk om op het idee te komen om hard te scheuren als dat ook gewoon kan.
Toen ik net mijn rijbewijs had, reed ik zelf ook wel eens lekker hard. Domme roekeloosheid van een jongere. Internet bestond nog niet. Ik had dat helemaal zelf bedacht, kijken hoe hard ie ging. En ik had nooit een supersnelle wagen.
Gaspedaal
Want zeg nou zelf: als je een snelle auto koopt, wil je dan altijd netjes 100 kilometer per uur rijden? Nee, die trap je op z'n staart. Als je iets hebt, gebruik je dat. Het is gewoon een kwestie van je voet iets meer kantelen op het gaspedaal. Heel simpel.
Dan is het ook vreemd dat er vaak naar media word gewezen die dat wangedrag laten zien. Aandacht is geen steunbetuiging. Het is laten zien dat dit bestaat. Als journalist moet je bereid zijn in de shit te roeren. Ik denk dat we dit soort gedrag moeten blijven signaleren. Het is waardevol voor het maatschappelijk debat, dat blijkt wel.
Het vreselijke verkeersongeluk in Oud Gastel legde het gebruik of beter gezegd misbruik bloot door criminelen van Duitse huurauto's. Aandacht voor die truc om belasting te ontduiken, bracht ongetwijfeld mensen op verkeerde ideeën. Maar daardoor belandde de kwestie wel op de agenda in de Tweede Kamer en dat leidde tot een aanpak. Dat bedoel ik maar.
Je kunt dingen verzwijgen en doen alsof ze er niet zijn, maar daardoor verdwijnen ze niet. Het is eigenlijk heel simpel: het zijn niet de media die het gaspedaal te diep intrappen, dat zijn nog altijd de wegpiraten.