'Kijken naar volgende stappen' na excuses van koning voor slavernijverleden
Van der Geld is de voorzitter van stichting Gedeeld Verleden Gezamenlijke Toekomst Tilburg en een van de mensen achter Keti Koti in Tilburg. Tijdens dit evenement wordt de afschaffing van de slavernij herdacht en gevierd. Het is zaterdag op de dag af 150 jaar geleden dat slavernij bij wet werd afgeschaft in Suriname en de Caraïbische eilanden.
Gezamenlijk keken ze in Tilburg op schermen naar de speech van koning Willem-Alexander en dat maakte volgens Van der Geld veel indruk. "De excuses kwamen heftig binnen. Ik zag een koning die oprecht was en zelfs vroeg om vergiffenis", zegt hij. Vooral dat vragen om vergiffenis betekende nog wel het meeste voor iedereen. "Als je om vergiffenis vraagt dan is het ook belangrijk dat je een aanvaarding terug krijgt. Ik denk dat de koning ons antwoord wel al weet."
"Voor mij is deze cirkel nu rond."
Van der Geld is blij met de excuses van de koning, maar denkt ook aan de toekomst. "Iedereen zat hier op te wachten. Voor mij is deze cirkel nu rond, maar nu moeten ook gaan kijken naar de volgende stappen."
Daarmee doelt de Tilburger vooral op de toekomstige generatie. "Heel belangrijk is dat scholen nu meer gaan doen met het slavernijverleden, zodat we de jeugd hier ook in de toekomst bewust van blijven maken." Dat past ook in het straatje van zijn stichting stichting Gedeeld Verleden Gezamenlijke Toekomst Tilburg.
"Er moeten nu echt stappen worden gezet."
Die zet zich namelijk in om de kennis en het bewustzijn over de geschiedenis van tot slaafgemaakten te vergroten. "Er is heel duidelijk gezegd dat er een komma is na de excuses, dat betekent dat er nu echt stappen moeten worden gezet."
Het vizier richt Van der Geld dan wel op de toekomst. Deze historische dag zal hij niet snel vergeten. Sterker nog: volgens hem zijn de excuses van de koning belangrijker dan die van minister-president Rutte van een poosje geleden. "Dat dit soort dingen nu door het hoogste gezag wordt gezegd, is heel belangrijk."
LEES OOK: Keti Koti leeft niet echt in Brabant: 'Gemeenten kunnen het voortouw nemen'