Video

Doodsbedreiging in een heksenmasker en nepbom bij de ambassade: tbs geëist

5 juli 2023 om 15:56 • Aangepast 14 juli 2023 om 02:01
nl
Tegen Paul S. (45) uit Roosendaal is woensdag tbs met dwangverpleging geëist voor de rechtbank in Breda. S. zou misdaadjournalist John van den Heuvel ernstig hebben bedreigd en ook advocaat Inez Weski en haar kantoorgenoten kregen de schrik van hun leven vanwege een doodsbedreiging. Ook zou S. een nepbom hebben gelegd voor de Saoedische ambassade in Den Haag.
Profielfoto van Cor Bouma
Geschreven door

Paul S. was zelf niet bij de zitting. Hij had zich woensdagmorgen in alle vroegte ziek gemeld. De zaak ging verder zonder hem en draaide vooral om de vraag wat er met hem moet gebeuren. Krijgt hij een straf als de drie feiten bewezen worden of moet hij worden behandeld?

Psychotische stoornis
Voor de rechtbank schetsten rechters, officieren van justitie en deskundigen een beeld van S. Hij lijdt volgens de deskundigen aan een psychotische stoornis en is niet toerekeningsvatbaar. Ook is hij narcistisch en legt veelal de schuld bij anderen. Als je in zijn straatje praat, dan accepteert hij je. Maar als dat niet zo is, wil hij niets met je te maken hebben, zo werd opgemerkt.

S. is boos op instanties, oordeelde een van de deskundigen. En hij heeft tegelijk ook angsten. Zo was hij bang dat hij ontvoerd zou worden door Arabieren en daarom zou hij in augustus 2021 naar de Saoedische ambassade in Den Haag zijn gegaan. Om daar te laten zien, dat hij wel een goed mens is en dan met rust zou worden gelaten.

Maar wat S. deed met zijn angsten en boosheid joeg veel mensen schrik aan. Er zat geen bom in de rugzak die hij in augustus 2021 voor de deur van de Saoedische ambassade zette, maar wel een legergroene munitiekist met het opschrift explosives. De EOD moest er aan te pas komen en de straat werd afgesloten.

Met hakbijlen gemarteld
Nog groter was de schrik misschien wel op de redactie van de Telegraaf, een paar maanden eerder. In een tijd waarin ‘veel togadragers en journalisten werden bedreigd’, zoals de officier van justitie het omschreef, kwam er een doodsbedreiging binnen voor misdaadjournalist John van den Heuvel. Die zou met hakbijlen worden gemarteld, appte ene Paul S.

Advocaat Inez Weski kon zich in mei, volgens een mailtje dat volgens justitie van S. kwam, opmaken voor haar begrafenis. Toen Weski zelf op internet op zoek ging naar die Paul S., kwam ze vreselijke filmpjes tegen van een man met een heksenmasker die allerlei gekke taal en bedreigingen uitte.

De officier van justitie wil per se dat S. gedwongen behandeld wordt voor zijn stoornis. Volgens hem zit S. in een cirkel en kan het elk moment weer fout gaan. De advocaat van S. was het hier totaal niet mee eens. De twee bedreigingen zouden niet kunnen worden bewezen en voor een nepbomaanslag zou hij hooguit een voorwaardelijke straf kunnen krijgen. Ze vond het dan ook belachelijk dat S. al 331 dagen in voorarrest heeft gezeten voor zo’n klein vergrijp. S. wil zijn leven weer oppakken met zijn gezin, een beter huis regelen en zijn schulden afbetalen.

Nergens spijt van
Maar de officier van justitie was duidelijk: De wanen blijven aanwezig. Tot 2018 functioneerde S. normaal, maar daarna kreeg hij het idee in zijn hoofd dat er een complot zou zijn tegen hem en zijn gezin. Daarnaast erkent S. zelf niet dat hij een stoornis heeft, heeft hij nergens spijt van en wil hij nergens aan meewerken.

Thuis is de situatie verre van ideaal, volgens de officier. Zijn vrouw sterkt hem in zijn complottheorieën en zijn dochter is uit huis geplaatst. Op zijn uitkering is beslag gelegd en zo gaat het volgens justitie van kwaad naar erger. Het gevaar op herhaling vindt justitie dan ook te groot om S. niet te behandelen. En gezien het feit dat hij het zelf niet inziet en niet meewerkt, moet dat maar door een gedwongen opname.

De rechtbank doet op 19 juli uitspraak.

LEES OOK: Nepbomlegger bedreigde John van den Heuvel, zou hem martelen met hakbijlen

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!