Ynske gaat hondenschool weer opbouwen na enorme brand: 'Het is een passie'

5 juli 2023 om 14:09 • Aangepast 18 juli 2023 om 02:01
nl
Begin januari voelde Ynske Hassing uit Waalre de grond onder haar voeten wegzakken. Het gebouw waarin haar hondenschool was gevestigd, brandde volledig af. Gelukkig raakte er niemand gewond, maar de schade was aanzienlijk. Een half jaar later kijkt Ynske terug op die verschrikkelijke nacht.
Profielfoto van Willem-Jan Schampers / Studio040
Geschreven door
Willem-Jan Schampers / Studio040

De hondenschool in de bossen van Waalre is meer dan alleen maar werk. "Het is ook een passie", vertelt Ynske. "Ik doe dit fulltime. Naast de hondenschool, heb ik ook nog een uitlaatservice en geef ik gedragstherapie. Ik zag dus die nacht letterlijk mijn eigen bedrijf verdwijnen."

Zover kwam het gelukkig niet, maar het is nog steeds niet duidelijk waarom de brand is aangestoken en wie de daders zijn. Ynske: "Er zijn waarschijnlijk vuurwerkbommen naar binnen gegooid. Eentje hiervan heeft letterlijk de deur eruit geblazen. De politie weet tot op de dag van vandaag niet wie het heeft gedaan."

Activiteiten gaan door
Het onderzoek is nog niet afgesloten, maar Ynske verwacht niet dat er nog geld is te 'vangen' van mogelijke daders. Ondanks alle belemmeringen gaan de activiteiten van de hondenschool zoveel mogelijk door: "Ik kan alles doen, behalve specifieke cursussen waarvoor ik spullen nodig heb. Die kan ik namelijk nergens opslaan en daarom bestel ik ze ook nog niet. Dat moet wachten totdat er weer een gebouw staat."

Ynske heeft begroot dat voor de bouw zo’n tienduizend euro nodig is. Via diverse kanalen, waaronder een crowdfunding, is al ruim vijfduizend euro opgehaald. Van de verzekering hoeft ze niks te verwachten: "De mensen van de calamiteitenverzekering zijn geweest, maar die keren niks uit. Waarom is nog niet duidelijk."

Gemeente
"Er is ook nog contact met de gemeente Waalre. Vanuit die hoek kan de hondenschool ook een bijdrage verwachten. "De gemeente heeft een paar weken geleden gezegd dat ze drieduizend euro willen vrijmaken voor herbouw. Ze gaan nog wel eerst kijken naar het bestemmingsplan voor de komende vier jaar, want ze willen het graag in eigen hand houden."

Na de zomervakantie hoopt Ynske haar hondenschool weer volledig te kunnen draaien. Al is een clubhuis en een lichtinstallatie wel wenselijk. Ze kan in ieder geval weer lachen: "Ja natuurlijk. Het is shit, maar je kunt er niks aan veranderen. En dan kun je beter vooruit kijken en hopen dat er iets moois voor terug komt."

Andere gebruikers
Dat zou ook goed nieuws zijn voor de politiehondenvereniging Kringgroep Waalre en de gildes Sint-Antonius en Sint-Catharina die ook gebruik maken van het terrein in de bossen van Waalre.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!