Will mag met zijn scootmobiel de stadswinkel niet in: 'Kan niet waar zijn'
“U mag niet naar binnen”, zegt een beveiliger bij de stadswinkel aan het Koningsplein. “U moet uw scootmobiel buiten laten staan. Die zijn verboden.”
"Ik kan amper een paar stappen zetten."
Will zit wat radeloos in zijn scootmobiel. “Woensdag ben ik hier geweest om mijn rijbewijs te verlengen”, begint hij. “Toen dat gelukt was, werd mij gezegd dat ik niet meer met mijn scootmobiel naar binnen mag. Wat moet ik nu? Ik moet mijn rijbewijs straks ook komen ophalen en ik kan amper een paar stappen zetten.” Op die vraag wil Will antwoord krijgen, maar dat is nog niet zo makkelijk.
In een rolstoel mag hij wel naar binnen. “Ik heb deze scootmobiel via de gemeente gekregen. Ik heb geen rolstoel en die ga ook niet aanschaffen.” Dinsdag is het rijbewijs van Will klaar. “Moet ik dan buiten voor de deur wachten?” De portier geeft aan dat er binnen mogelijk een rolstoel is die hij kan gebruiken.
Volgens de gemeente Tilburg mag een scootmobiel van de verzekering niet naar binnen. “Dat heeft te maken met de brandveiligheid. Zo’n ding kan in brand vliegen en dan zijn wij niet verzekerd”, zegt de woordvoerder. “De scootmobiel mag Will buiten laten staan en dan naar binnen lopen. Daar kan een gastvrouw helpen met een rolstoel.”
"Onze gebouwen moeten voor iedereen toegankelijk zijn.”
De gemeente Tilburg mag volgens het VN-verdrag Handicap helemaal geen scootmobiel weigeren. In het verdrag dat Nederland ondertekend heeft, staat namelijk dat mensen met een chronische ziekte of beperking volledig moeten kunnen meedraaien in de samenleving en niet gediscrimineerd mogen worden.
Eerder oordeelde het College voor de Rechten van de Mens dat een winkelier een scootmobiel niet mag weigeren. En ook de bibliotheek van Tilburg werd teruggefloten door dat college. Ook het helpen van iemand in een rolstoel of het voorduwen van een rolstoel door een gastvrouw is discriminatie. "Dan verliest iemand zijn zelfstandigheid", stelde het college in een eerdere . Daar weet de woordvoerder van de gemeente niks van. Hij kan alleen melden dat in het stadhuis en de stadswinkels een scootmobiel verboden is.
“Huh, dat kan toch niet”, is de eerste reactie van Helma Oostelbos van de SP in Tilburg. “We hebben als Tilburg onze mond vol over een inclusieve stad. Dan moet iemand met een handicap ook gewoon onze stadswinkel binnen kunnen.” Ook 50PLUS reageert verontwaardigd. “Dit kan niet waar zijn. Onze gebouwen moeten voor iedereen toegankelijk zijn”, vertelt Henk van Tilborg.
"Het is een openbare ruimte, dan mag je een scootmobiel niet weigeren."
Rick Brink adviseert organisaties omtrent toegankelijkheid en zit zelf in een elektrische rolstoel. "Dit klinkt niet goed. Het is een openbare ruimte, dan mag je een scootmobiel niet weigeren." Volgens hem kunnen mensen in een scootmobiel niet makkelijk uitstappen. "Dat kost veel moeite en energie. Je sluit gewoon mensen uit."
De gemeente Tilburg houdt ondertussen vast aan het verbod op scootmobielen. "Een voorwaarde is dat mensen die een scootmobiel krijgen nog een aantal meters moeten kunnen lopen", zegt een medewerker in de stadswinkel.
?Het College voord de Rechten van de Mens laat nog weten dat ze per individueel geval moeten kijken of er spraken is van discriminatie. "Als Will wil weten of de gemeente Tilburg hem discrimineert, dan moet hij een verzoek om een oordeel bij ons indienen."