Marcels bedrijf zomaar gecontroleerd: ‘Alsof je een zware crimineel bent'

8 juli 2023 om 11:00 • Aangepast 18 juli 2023 om 02:01
nl
Marcel Mattijssen uit Son en Breugel is een van de ondernemers die vorig jaar onaangekondigd gecontroleerd werd door onder andere de gemeente en politie, omdat hij mogelijk betrokken zou zijn bij criminaliteit en ondermijning. Er werd niets gevonden dat daarop wees, maar de impact van de controle is groot. “Op deze manier schrikken ze ook klanten af. Die rijden toch effe verder als ze dat allemaal zien.”
Profielfoto van Wim Heesterbeek
Geschreven door

Omroep Brabant doet samen met Lighthouse Reports onderzoek naar de inzet van data bij de bestrijding van fraude en ondermijning. We bekeken documenten van meerdere projecten die lopen, of gelopen hebben in onze provincie.

De reden dat een delegatie van meerdere instanties die dag bij hem aanklopte, is niet dat Marcel iets strafbaars had gedaan of zijn bedrijfsvoering niet in de haak was. Zijn naam was boven komen drijven nadat de gemeente gebruik maakte van de Risicotaxatietool voor Bedrijventerreinen. Een hulpmiddel dat is ontwikkeld in opdracht van de provincie om aan de hand van ‘indicatoren’ bedrijventerreinen te selecteren die een risico zouden kunnen vormen. Met de indicatoren selecteerde de gemeente vervolgens specifieke adressen.

"Dat is echt zoeken om te mauwen."

Het overkwam Car Service Marcel. Al was de oogst beperkt. “Ze hebben helemaal niks gevonden. Alleen wat vaten met olie die net binnen waren en nog niet in een lekbak stonden”, vertelt Mattijssen. “Dat is echt zoeken om te kunnen mauwen. Ik zei ook: nou niet gaan muggenziften, want dan ben ik er snel klaar mee.”

De rapportages van de controledag bevestigen het beeld van kleine (milieu-)overtredingen en aandachtspunten op het gebied van veiligheid, zoals het ontbreken van voldoende brandmelders. Ook de gemeente erkent dat er niets is aangetroffen dat duidt op ondermijning.

"Ze dreigden de deur open te breken."

De controle zelf was er niet minder om. Mattijssen zegt dat er ‘zeker 15 man’ voor zijn deur stonden: “Er waren meerdere politieauto's, een politiehond, alle toeters en bellen. Het heeft in totaal zo'n twee uur geduurd. Een collega hier in de straat deed niet meteen open, daar dreigde ze een deur open te breken. Het is net alsof je een zware crimineel bent, zo pakken ze het aan.”

De aanpak stoort hem, ook omdat voor buitenstaanders niet duidelijk is dat er uiteindelijk niks crimineels is aangetroffen. “Op deze manier schrikken ze ook klanten af, die rijden toch effe verder als ze dat allemaal zien.” Als enige van de gecontroleerde ondernemers wil Marcel zijn verhaal doen. “Schrijf het maar op, dan weten ze waar ze de volgende keer niet meer langs hoeven te komen!”

In totaal werden acht bedrijven gecontroleerd. Bij geen van die bedrijven was sprake van criminele activiteit of ondermijning, zo blijkt uit de rapportages die Omroep Brabant heeft opgevraagd. Er werden wat brandblussers die op de verkeerde plek hingen aangetroffen, hier en daar was sprake van een versperde nooduitgang.

Wil je reageren of heb je een tip? Mail onze onderzoeksredactie.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!