Waterschap heeft last van bevers, maar doodschieten is niet de oplossing

6 juli 2023 om 20:00 • Aangepast 18 juli 2023 om 02:01
nl
Bevers doden die schade aanrichten aan de waterkant? Dat vindt het waterschap Aa en Maas geen goed idee. Hoewel de waterschappen veel last van de dieren hebben, is afschieten niet de oplossing. "Dan komt er wel weer een andere bever terug", zegt de beverspecialist van het waterschap.
Profielfoto van Malini Witlox
Geschreven door
Malini Witlox

De beverpopulatie groeit de laatste jaren flink in onze provincie. Dat is goed voor de natuur en biodiversiteit, maar op sommige plekken richten de bevers schade aan door een burcht in bijvoorbeeld dijken te graven. Bij een hoge waterstand kan die dijk het dan begeven waardoor het achterland overstroomt.

De bever doodschieten mocht niet, omdat het om een bedreigde diersoort ging. Maar inmiddels zijn er zoveel dat doodschieten mag, maar alleen als alle andere maatregelen niet helpen.

Gaas
Dat lijkt goed nieuws voor het waterschap. Vorig jaar moest er nog twee meter diep gaas geplaatst worden bij de dijk van het Groote Wiel aan de Empelse Dijk in Rosmalen om te voorkomen dat bevers er zich zouden vestigen.

"Als je bevers afschiet, komt hun territorium vrij. Maar er zijn nu gewoon heel bevers, zeker in dit deel van Brabant. Dan komt er vanzelf wel een nieuwe aanzwemmen. Die vindt het een mooi plekje en besluit dan daar te gaan wonen. Hoe vaak wil je terugkomen met je geweer? Je kunt dan wel bij zo'n lege burcht gaan posten", aldus Wiet van Bragt, beverspecialist en beleidsadviseur bij waterschap Aa en Maas.

LEES OOK:

Bevers zorgen al 5 jaar voor problemen: 'Beest is belangrijker dan de mens'

Bevers die schade aanrichten, mogen vanaf nu gedood worden

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!