Harlem vluchtte omdat hij homo is, maar ook in het azc was hij niet veilig
Harlem herkent dat. Hij vluchtte in 2016 uit Rusland, omdat het daar voor hem als homo te gevaarlijk was. Zelfs voor zijn eigen familie was hij bang. Omdat hij zich nog altijd niet veilig voelt, wil hij anoniem blijven.
"Ik heb in Rusland een paar keer problemen gehad met discriminatie en de politie", vertelt hij. "Ik had daar geen toekomst en was altijd bang dat er iets ergs met me zou gebeuren." Harlem veranderde zijn naam, zodat niemand uit Rusland hem nog zou kunnen vinden.
Hij kwam terecht in een asielzoekerscentrum in Nederland, maar ook daar kreeg Harlem te maken met discriminatie en geweld. "Ik heb daar niet zo'n mooie tijd gehad. Ik was vaak verdrietig en voelde me heel onveilig", vertelt Harlem. "Je komt in een asielzoekerscentrum opeens weer mensen tegen waarvoor je gevlucht bent. Mensen met een ander geloof of andere overtuiging die homo's niet oké vinden."
"Daar ben ik bang van geworden."
"Een paar mensen hebben me 's avonds een keer geslagen. Een andere jongen die ook homo is, is een keer door iemand gewurgd. Daar ben ik heel bang van geworden", zegt Harlem. "Ik kon toen alleen maar denken: wanneer is het klaar? Wanneer kan ik mijn leven beginnen zonder discriminatie?"
Het COA erkent dat bewoners in azc's te maken kunnen krijgen met vooroordelen, discriminatie en onveilige situaties. Als een bewoner lastig wordt gevallen, kijkt het COA naar een passende oplossing. Eerst gaan medewerkers in gesprek met de betrokken bewoners. Als het nodig is, dan kunnen bewoners worden overgeplaatst. Geweld wordt niet getolereerd.
"Ze denken dat ze de enige zijn."
Azc's hebben medewerkers die extra aandacht besteden aan kwetsbare bewoners, zoals mensen die zijn gevlucht omdat ze homo zijn. Tamara Danning is een van die medewerkers. Ze werkt als woonbegeleider bij het COA en heeft op verschillende noodopvanglocaties in Brabant gewerkt. "Mensen moeten zelf aangeven dat ze homo, lesbisch, biseksueel of transgender zijn. Dat kunnen we niet zomaar vragen", vertelt ze.
Volgens Danning voelen deze asielzoekers zich in het begin vaak eenzaam. "Ze denken vaak dat ze de enige zijn en proberen zich te verstoppen." Zij brengt deze asielzoekers met elkaar in contact en kan ze doorverwijzen naar bijeenkomsten van bijvoorbeeld belangenorganisatie COC. "Ze kunnen dan met elkaar praten of samen iets ondernemen."
Nieuwkomers in azc's wordt volgens het COA altijd duidelijk gemaakt dat discriminatie niet is toegestaan. Harlem zou graag zien dat die voorlichting nog uitgebreider wordt. "Mensen uit verschillende landen met andere culturen en religies wonen opeens bij elkaar. Het zou goed zijn als nog duidelijker wordt gemaakt dat discriminatie niet oké is in Nederland", zegt Harlem.
Zelf heeft hij nu een Nederlands paspoort en woont en werkt hij in Brabant. Om andere asielzoekers te helpen, doet hij vrijwilligerswerk bij het COC en bij een organisatie die zich inzet voor homo's die uit Rusland zijn gevlucht.
LEES OOK:
Vlaggen en solidariteitsclubjes: dit doen de Brabantse Regenbooggemeenten
Marco is homo en voelt zich niet veilig op de voetbaltribune