Waterkraan gaat bijna open voor eerste deel van 'stadsrivier' Nieuwe Mark
Eigenlijk had het eerste deel, tussen de ingang van de Baronesgarage tot de Waterstraat, voor de bouwvak klaar moeten zijn, maar dat wordt nu september. "Zet alvast maar je agenda: op 15 september zetten wij hier de kraan open om deze enorme bak weer met water te vullen", glundert Quaars.
De vertraging komt doordat het voltooien van de kades meer tijd in beslag neemt dan vooraf bedacht. Die worden op maat in beton gestort, waarna ze verdwijnen achter gemetselde muren van speciale bakstenen en specie.
"Er groeien straks zelfs bomen uit de kademuren."
Projectleider Paul Wijnen: "Met de hand wordt alles opgemetseld. Zowel de stenen als de voegmortel zijn zo uitgekozen dat plantjes zich kunnen hechten en gaan groeien. Achter de muren zit ook een speciaal substraat dat water opzuigt, waardoor de kademuren zelfs in de zomer vochtig zijn voor de planten."
De hele verbinding tussen de in 2007 heropende haven en de Mark ten zuiden van de stad kost de gemeente Breda vele tientallen miljoenen, maar dat is het volgens de wethouder ook meer dan waard. "Toen de ondergrondse parkeergarage werd gesloopt en weer haven werd, zag je dat iedereen daar enthousiast over werd. Dat je daar op een terras met een biertje aan het water kon zitten. Of wandelen of fietsen. Dat hele gebied floreert weer. En dat willen we hier ook en daarom investeren we in onze stad", licht Daan Quaars toe.
Breda kreeg zelfs Europese subsidie om in dit project nieuwe natuur te ontwikkelen. "Er groeien straks zelfs bomen uit de kademuren. Dat is allemaal experimenteel, maar geeft aan hoe we de stad willen klaarmaken voor klimaatverandering en hitte", aldus de wethouder.
"Deze investering gaat jaren, misschien wel eeuwen mee."
En die klimaatverandering zorgt ook steeds vaker voor wateroverlast door extreme regenbuien. Quaars: "Door de Nieuw Mark kunnen we straks meer water opvangen en afvoeren. En die plannen hebben we ook voor 't Zoet. Het voormalige terrein van de CSM-suikerfabriek kan straks net zoveel water opvangen als nu in de singels rond Breda stroomt."
Naast het opnieuw verbinden van de haven met de Mark, wordt de gemeente Breda ook eigenaar van het Seelig-terrein. Dit deel van de voormalige kazerne wordt ontwikkeld tot groot stadspark, met horeca langs de Nieuwe Mark. De totale kosten voor Breda gaan komende jaren misschien wel over de 100 miljoen euro heen, al moet de gemeenteraad over deze derde fase nog een beslissing nemen.
"De gemeente Breda kan dat betalen", zegt de wethouder vastberaden. "Deze investering gaat jaren, misschien wel eeuwen mee. Mensen hebben daar plezier van en het maakt de stad aantrekkelijker. En dat krijg je op allerlei manier terug. Door toerisme en door verblijfsgenot."
En daar heeft Quaars lang over kunnen nadenken: "Ik ben ooit als stagiair in dit project begonnen en als wethouder mag ik dit deel van het project afsluiten. Mooier kan het niet." Op of rond 15 september mag hij de waterkraan opendraaien om dit deel van de Nieuwe Mark te vullen. Daarna zwaait Quaars af als wethouder en gaat aan de slag als directeur van de Logistics Community Brabant (LCB).
Zo presenteerde Breda de plannen voor de Nieuwe Mark.