Hoe Maaike haast per ongeluk een padel-prof werd

10 juli 2023 om 12:05 • Aangepast 18 juli 2023 om 02:02
nl
Ze had nog nooit een padel-training gehad toen ze zich zomaar ineens kwalificeerde voor een WK voor de jeugd. Het was de glimmende start van een carrière in de padel-sport voor Maaike Betz (20) uit Den Bosch. Die carrière is nu pas drie jaar oud, maar Maaike is inmiddels fulltime topsporter in Spanje, hét 'padel-walhalla'. "Wie dit drie jaar geleden tegen me had gezegd, had ik voor gek verklaard."
Profielfoto van Leon Voskamp
Geschreven door

Maaike komt uit een tennisgezin en stond al op jonge leeftijd op de baan. Ze kon goed tennissen, maar had niet de ambitie om door te breken richting de top.

Padel kende ze van haar tennisvereniging in Den Bosch waar ze af en toe wat 'klooide' met vrienden. Het is een soort 'tennis in een kooi'. "Ik las een advertentie over een jeugd WK en schreef me in. Nog nooit had ik een echte training gehad of een wedstrijd gespeeld, maar na dat toernooi kwalificeerde ik me. Het was fantastisch om mee te maken."

Zo rolde ze 'per ongeluk' de padel-wereld in. Want toen het damesteam bij de senioren een speelster tekort kwam, mocht Maaike als jonkie mee. Die plek raakte ze nooit meer kwijt. “Ik had toen het idee dat er voor mij iets te halen viel in de sport."

Het werd tijd om het serieus aan te gaan pakken. "In maart 2020 ben ik padeltraining gaan volgen. Ook tenniste ik nog, want ik wilde geen keuze maken. Na verloop van tijd ben ik me volledig op padel gaan richten. Het is een fantastisch spel, heel dynamisch. Waarbij je op de baan telkens met uitdagingen te maken krijgt.”

"Ik moet het hebben van hard werken."

Ze is talentvol, maar ze noemt zichzelf geen supertalent. “Ik moet het meer hebben van hard werken. Hard work beats talent." Op aanraden van de trainer, ging ze naar Spanje om dat harde werk voort te zetten. "In dat land lopen ze op padel-gebied twintig jaar voor op Nederland. Het niveau ligt er vele malen hoger. Begin 2022 vertrok ik voor een half jaar naar Madrid. Eenmaal terug in eigen land, besloot ik aan het einde van het jaar naar Barcelona te gaan.”

Maaike richt zich in Spanje volledig op padel. “Een boterham verdienen met mijn sport lukt me nog niet, maar deze periode zie ik als een investering. Mijn ouders steunen me en ik krijg hulp van de bond en sponsoren. Als ik me verder ontwikkel, komt er hopelijk een moment dat het geld op gaat leveren."

"Ik wil naar de top 50 van de wereld."

Op de wereldranglijst van de International Padel Federation staat Maaike op de 107e plaats. “Het is qua doelstelling lastig om er een cijfer aan te plakken. Er zijn in de topsport zoveel factoren die van invloed kunnen zijn. Uiteindelijk wil ik minimaal bij de top 50 van de wereld staan. Iedere hogere plek is mooi meegenomen.”

Een Olympische sport is padel nog niet, al staat 2032 al voorzichtig in de agenda. “Onlangs hebben we meegedaan aan de European Games, dat is de eerste stap richting Olympische Spelen. Het was gaaf om mee te maken en al helemaal omdat we ons eigen land vertegenwoordigden. In het gunstigste geval is padel er over negen jaar bij op de Spelen. Ik ben dan ‘pas’ 30 jaar, dus wie weet.”

Maaike Betz. (Foto: Alyssa van Heijst)
Maaike Betz. (Foto: Alyssa van Heijst)

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!