Juffen worden overspoeld met afscheidscadeaus: ‘Lief, maar heb geen stress'

12 juli 2023 om 10:26 • Aangepast 21 juli 2023 om 02:00
nl
Heel veel juffen en meesters gaan vrijdag met een overvolle tas naar huis. Op de laatste schooldag worden zij bedolven onder de cadeaus van hun kinderen. Bij ouders zorgt het hier en daar voor stress. Maar volgens juf Rebecca van Bijsterveld van basisschool de Bron in Goirle is dat helemaal niet nodig. “De kleuters komen met een big smile naar mij toe om trots hun zelfgemaakte cadeau te geven, dat vind ik heel tof."
Profielfoto van Puk JansenProfielfoto van Imke van de Laar
Geschreven door
Puk Jansen & Imke van de Laar

Daar sluit collega-juf Jamie Koogje zich helemaal bij aan. De waardering van een cadeau is lief, maar een hand zou ook genoeg zijn. Het liefste krijgt ze van de kinderen in haar klas een persoonlijk kaartje als blijk van waardering.

Toch wordt ze ook overladen met cadeaus. Haast te veel om op te noemen, zegt de juf van groep 7. Chocolade, bloemen of tegoedbonnen bijvoorbeeld. Of iets persoonlijks. “Ik heb ooit 32 labello’s gekregen, omdat ik daar zo verslaafd aan ben. Super grappig”, vertelt ze.

Steeds meer, grotere en duurdere cadeaus. Dat sommige ouders er stress van krijgen, is volgens juf Rebecca van groep 1-2 niet de bedoeling. "Het maakt me niet uit of het groot of klein is. Heb er alsjeblieft geen stress van. Ga vooral met je kind in gesprek wat hij of zij wil geven of knutselen. Wij vinden alles goed. Ook al heb je niks.” Dat ouders persoonlijk afscheid komen nemen in het klaslokaal vindt ze belangrijker dan een duur cadeau.

"Omdat ze het gewoon verdienen, ze hebben ons iets geleerd."

De kinderen uit groep 7 vinden het leuk om de juffen een bedankje te geven aan het einde van het schooljaar. “Omdat ze het gewoon verdienen, ze hebben elke dag lesgegeven en ons iets geleerd", zegt Dex.

Dat geldt ook voor de ouders op het schoolplein van de basisschool in Goirle. “Ze besteden het hele jaar aandacht aan de kinderen, dus dan vind ik dat de leraren deze extra aandacht wel verdienen”, zegt een van hen.

De ene ouder is meer van het kopen, de ander knutselt liever iets in elkaar met diens kind. Dat er veel moeite in wordt gestoken, is duidelijk. “Ik begin er op tijd mee en maak er dan een mooi pakket van. Je wil toch iets speciaals doen en geen standaard dingen geven.”

"Ik heb al wat mensen gevraagd of ze vrijdag mijn boodschappentas naar huis willen rijden.”

De voorbereidingen voor het in ontvangst nemen van alle bedankjes op de laatste schooldag zijn al getroffen, zegt juf Rebecca. “De afgelopen weken ga ik heel fanatiek op de fiets naar mijn werk. Dus voor vrijdag heb ik al wat mensen gevraagd of ze mijn boodschappentas naar huis willen rijden.”

Juf Jamie neemt een extra tas mee voor al haar cadeaus. “Anders zou ik niet weten hoe ik alles mee naar huis zou moeten krijgen.”

LEES OOK: Juffen worden overspoeld met afscheidscadeaus: ‘Lief, maar heb geen stress'

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!