'Om anti-homogeweld aan te pakken moeten meer slachtoffers zich melden'
Het aantal meldingen en aangiftes van discriminatie van homo's, lesbiennes, biseksuelen en transgenders neemt toe. Dit blijkt uit de landelijke cijfers in de jaarlijkse discriminatiecijfers van de overheid:
- 2020: 2336
- 2021: 2471
- 2022: 2654
Het gaat vooral om bedreigingen, opmerkingen en geweld. Een melding zorgt ervoor dat de politie weet dat iets is gebeurd. Met een aangifte wordt politie en justitie gevraagd er werk van te maken. Een melding kan anoniem, een aangifte niet.
Dit zijn de cijfers van Brabant en Zeeland in 2022:
- Oost-Brabant: 148
- Zeeland-West-Brabant: 199
De cijfers geven geen compleet beeld, want niet iedereen durft zich te melden. Dat merkt ook Roy Verhoeven. Hij is politieagent bij de eenheid Oost-Brabant en zet zich in voor Roze in Blauw, het netwerk binnen de politie dat zich hard maakt voor homo's, lesbiennes, biseksuelen en transgenders, binnen en buiten de politie.
Agenten van Roze in Blauw helpen bijvoorbeeld collega's bij het omgaan met slachtoffers van anti-homogeweld. Ze geven tips over hoe je bezoekers van een homo-ontmoetingsplaats kunt aanspreken. "We hopen dat daardoor het vertrouwen in de politie toeneemt en dat meer mensen zich bij ons melden als ze iets vervelends hebben meegemaakt."
"Ben je slachtoffer van een misdrijf, meld je dan."
De politie heeft minder zicht op geweld op homo-ontmoetingsplaatsen. Dit zijn plekken waar vooral mannen naartoe gaan om contact te hebben met andere mannen. "Dat kan seksueel contact zijn, maar andere mensen komen alleen om een praatje te maken. Er komen ook mannen die thuis een vrouw en kinderen hebben die er misschien niet van afweten."
Oost-Brabant heeft zo'n 32 homo-ontmoetingsplaatsen. "Dat geeft aan dat er behoefte aan is. De bezoekers willen vaak anoniem en discreet andere mannen ontmoeten, zonder online te hoeven gaan of je ergens te hoeven melden."
Doordat het anoniem is, melden mannen zich misschien niet als er iets vervelends gebeurt. "We vermoeden dat veel mannen zich niet bij de politie melden als ze op deze plekken slachtoffer worden van geweld."
"De politie wil er voor iedereen zijn."
Roy roept de bezoekers dan ook op: "Ben je slachtoffer van een misdrijf of heb je iets vervelends meegemaakt, kom dan alsjeblieft naar de politie toe. Meld het en dan kijken we samen hoe we het aan kunnen pakken en hoe dit eventueel anoniem kan."
Een melding maken kan anoniem, maar aangifte doen niet. Wel kun je bij een aangifte bijvoorbeeld een adres van een vriend opgeven, zodat er geen informatie over de aangifte naar het eigen adres wordt gestuurd.
Op die manier krijgt de politie meer zicht op wat er speelt op homo-ontmoetingsplekken. En dat is nodig volgens Verhoeven. "We krijgen wel signalen via belangenorganisaties, maar dan weten we nog niet wat er precies is gebeurd. De slachtoffers melden zich niet altijd zelf bij ons."
Roy is tijdens zijn werk veel bezig met anti-homogeweld en dat laat hem niet koud. "Het raakt me natuurlijk. Ik vind dat iedereen zichzelf moet kunnen zijn. Daar staan we als politie ook voor, we willen er voor iedereen zijn. Daar maken we ons hard voor."