Erik gaat op vakantie met een vrachtschip: 'Er is niks mooiers'
Afgelopen november monsterde Erik voor de vierde keer aan op een schip voor een trip naar Finland. “Wanneer je dit één keer hebt meegemaakt, wil je nooit anders meer. De zee, de bestemmingen en de activiteiten aan boord maken het heel bijzonder. Gelukkig heb ik ook geen last van zeeziekte.”
In 2012 ging de lang gekoesterde wens van de Bredanaar voor de eerste keer in vervulling. Via een bemiddelingsbureau in Antwerpen kon hij aanmonsteren op een schip van een grote Nederlandse rederij. “Ik denk dat je wel iets met scheepvaart moet hebben. Want je moet je ervan bewust zijn dat je te gast bent op een werkplek. Je kunt het niet vergelijken met een cruiseschip waar alles om de gasten draait en iedereen altijd voor jou klaar staat.”
"Ik had er naast een eigen douche en wc ook een zitje en zelfs een koelkast."
De hutten op een vrachtschip zijn volgens Erik ‘netjes en functioneel’ maar niet te vergelijken met de luxe van een passagiersboot. “Op de laatste reis kreeg ik van de kapitein de hut van de vierde werktuigkundige toegewezen. Ik had er naast een eigen douche en wc ook een zitje en zelfs een koelkast.”
Vooral grote containerschepen hebben soms ruimte tot wel tien extra opvarenden. Om mee te mogen varen, moeten er allerlei documenten worden ingevuld. Er zijn speciale reisagentschappen die hierin zijn gespecialiseerd. Voor het verblijf aan boord betaal je gemiddeld honderd euro per nacht. Hoewel de bestemmingen in principe vooraf bekend zijn, kan het voorkomen dat een schip moet uitwijken naar een andere haven.
"Er wordt gewoon keihard gewerkt op een schip."
“Buitenstaanders zijn vaak geneigd om het zeemansleven te romantiseren maar er wordt gewoon keihard gewerkt op een schip. Ik was tijdens alle reizen steeds de enige passagier aan boord dus ik stelde mij terughoudend op. Je bent te gast in een mini samenleving van twintig bemanningsleden die allemaal op elkaar zijn aangewezen. Dus ook als passagier moet je je aanpassen aan het leven aan boord.”
Erik had het geluk dat hij tijdens zijn laatste drie reizen een ‘bijzondere klik’ met de Nederlandse kapitein had. “Dat maakte het extra leuk. Ik kreeg een uitgebreide rondleiding en uitleg over de werking van het schip. Overdag was ik verder vrijwel altijd op de brug te vinden. Voor mij was dat topentertainment waar geen wellness of casino tegenop kan. Bovendien mocht ik voor de warme maaltijd ook nog eens elke dag aanschuiven bij de kapitein.”
"Ik heb natuurlijk wel de goedkoopste hut geboekt."
De Bredanaar maakte tot nu alleen reizen naar Scandinavië en de Baltische staten. De oude havenstad Rauma in Finland vindt Erik één van de mooiste plekken die hij bezocht. Het monumentale centrum met karakteristieke houten huizen staat op de werelderfgoedlijst van Unesco. Erik: “Op dit soort plekken kom je normaal nooit er is ook geen massatoerisme.”
Ondanks zijn grote passie voor vrachtschepen, gaat Erik dit najaar toch overstag: voor een cruise van Los Angeles naar Miami. “Ik wilde zo graag nog eens door het Panamakanaal varen en dit is de enige manier waarop dit kan. Ik heb natuurlijk wel de goedkoopste hut geboekt zodat de cultuurschok niet te groot wordt.”