'Schoffelen en een bakske koffie' doet wonderen voor mensen die klem zitten
Vissers vertelt over een van de mensen die via Frits en Fruitig weer wat beter in zijn vel zit: “Er is een man van 74 die best eenzaam is. Maar hier zit hij bij de groep, pakt een bakske koffie, loopt de tuin in, schoffelt wat en maakt hier en daar een babbeltje. Dan zit de middag er weer op en daar is hij blij mee. ‘Want mijn dag duurt zo lang’.”
Frits en Fruitig ligt in het buitengebied, tussen Chaam en Baarle-Nassau. Er zijn een tuin, timmerwerkplaats, stoffeerderij en er is een plek waar mensen kort kunnen overnachten. Vroeger was het een kloostergemeenschap.
“Mensen gaan weer op visite. Hebben ze soms jaren niet gedaan.”
Het is een oase van rust, zegt medewerker Johan Verwijmeren: “Alleen de weg hiernaartoe al. Mensen komen vanuit de stad hierheen met de bus. En zodra ze de snelweg over zijn, komen ze in de natuur en voelen ze rust.” Vissers: “Hier horen ze weer ergens bij. Gaan weer op visite. Hebben ze soms jaren niet gedaan.”
De samenwerkende gemeentes Alphen-Chaam en Baarle-Nassau zijn enthousiast over Frits en Fruitig. Ze gaan de dagopvang een jaar lang steunen. Zodat het een plek wordt waar meer mensen makkelijk binnenlopen voor rust en steun. Nu kunnen er zo’n dertig mensen terecht, dat worden er ongeveer zestig.
“Het is super waardevol”, zegt Janneke van de Laak, wethouder in Baarle-Nassau. “We willen eenzaamheid bestrijden. En het kan mensen een opstapje geven richting de arbeidsmarkt.”
Haar collega Judith van Loon van Alphen-Chaam, geeft een voorbeeld: “Vaak zie je dat mensen die in de bijstand zitten allerlei problemen hebben. Ze hebben moeite met op tijd op het werk komen, gebrek aan motivatie. Als je ze dan helpt om weer onder de mensen te komen, zodat ze weer een beetje zin in het leven krijgen, kun je ze daarna misschien weer aan een baan helpen.”
"Hij staat nu niet meer drie keer in de week op de stoep bij het gemeentehuis."
Medewerker Vissers: “Een man komt hier nu een jaar. Hij was een probleemgeval bij de gemeente, stond drie keer per week op de stoep van het gemeentehuis en de gemeente kwam ook drie keer per week bij hem thuis. Sinds hij hier is, ken je hem niet meer terug. Hij komt niet meer op het gemeentehuis en de gemeente hoeft niet meer bij hem te komen.”
De gemeentes geven nu dus een jaar lang subsidie. Best onzeker voor Vissers: “Voor ons is het nu een moeilijke periode. Want over de toekomst is nog geen uitsluitsel.”
Of het een succes wordt, hangt volgens de wethouders niet alleen af van hoeveel mensen er straks een baan kunnen vinden. Van de Laak: “Als mensen een beter leven hebben met minder problemen, dan is dat ook wat waard.” Van Loon vult aan: “Het gaat ook om de vraag of iemand gelukkiger is.”